Izvor:
28.07.2017 u 23:29
0

ČUDOTVORNO VOĆE: Dobre su kao antioksidant, poboljšavaju vid i snižavaju pritisak a ne dodaju ni gram vašoj kilaži!

Koliko često jedete masline?

Mnogo puta ste čuli savet da treba konzumirati maslinovo ulje, ali masline retko ko spominje. To je velika greška!

Masline i maslinovo ulje se hiljadama godina koriste u službi zdravlja i lepote. Iako blago mediteranskog podneblja, ovo voće se danas koristi širom cele zemljine kugle. Da, dobro ste pročitali. Iako mnogi misle da su masline povrće, one su zapravo voće koje u svom sastavu sadrži puno vitamina, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalijum, zbog čega bi češće trebalo da se nađu na vašoj trpezi.

Zbog luteina, jednog od najpoznatijih karotenoida, ovo voće je idealno za ljude koji imaju problema sa vidom. Masline su i odličan antioksidant, koji čisti organizam i oslobađa ga od otrova.

S obzirom na to da 100 grama ovog voća sadrži samo 175 kalorija, uvrstite ga u svoj meni ukoliko želite da dovedete svoju liniju u red.

Često konzumiranje vitamina E i mononezasićenih masti u crnim maslinama povezano je sa nižim rizikom od raka debelog creva. Ove hranljive materije sprečavaju rak debelog creva neutralizovanjem slobodnih radikala. Maslinovo ulje ima i blagotvorno dejstvo na čir i gastritis. Šoljica crnih maslina sadrži 17 odsto dnevne količine vlakana, što unapređuje zdravlje probavnog trakta.

Masline su voćka koja čuva zdravlje srca i krvnih sudova. Antioksidativni nutrijenti u maslinama sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masline sadrže masti, ali one mononezasićene, zdravije, za koje je dokazano da snižavaju povišen krvni pritisak.

Sve vrste maslina, a posebno crne veoma su bogate gvožđem. Ako imate nedostatak gvožđa, vaše tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i zato možete biti zimogroživi i slabi. Zbog toga masline moraju da budu deo vaše svakodnevne ishrane ukoliko patite od nedostatka gvožđa.

Ova ukusna namirnica smanjuje nivo bola i deluje poput leka za ublažavanje bolova. Isto tako, masline sadrže sastojke koji imaju snažna protivupalna svojstva.

Happytv.rs/Srbijadanas.rs
Foto: Twitter/jtpoche

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter