Izvor:
10.08.2017 u 19:03
0

SPREČITE NA VREME: Konzumacija čokolade smanjuje rizik od srčanog udara!

Konzumacija manje količine čokolade može smanjiti šansu od dobijanja srčanog udara, tvrdi se u novoj studiji.

Stručnjaci tvrde da konzumiranje dve do šest malih porcija ovog slatkiša nedeljno smanjuje šansu od neregularnog rada srca za 20 posto. Istraživali su vrzu između konzumiranja čokolade i neregularnog rada srca, problema s kojim se suočava 33,5 miliona ljudi širom sveta.

Savetuju da se konzumiraju proizvodi s visokim procentom kakaa koji su vrlo zdravi za protok krvi.

"Istraživanje je pokazalo da i male količine unosa kakaa mogu imati pozitivne efekte na zdravlje", kazala je predvodnica studije Elizabet Mostofski.

Fibrilacija atrija je najčešća aritmija u opštoj populaciji koja stvara problem u starijim godinama, a najčešće pogađa muškarce. Uzrokuje vrtoglavicu, ostajanje bez daha i umor. Sve to povećava rizik od srčanog udara, obolijevanja od demencije, a na kraju može dovesti i do smrti.

U istraživanju su učestvovale 55.502 osobe u između 50 i 64 godine iz Danske, gde je utvrđeno 3.346 slučajeva fibrilacije atrija. Osobe koje su jele 28,35 grama čokolade nedeljno za 17 posto su smanjile rizik od fibrilacije atrija, za razliku od grupe koja je jela manju porciju.

Bitno je istaći da mnogo veće količine konzumacije čokolade nisu davale bolje rezultate.

Izvor: Klix
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter