Izvor:
17.08.2017 u 16:28
0

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Kilogrami nastaju i ako samo mirišete hranu?!

Taman kada smo mislili da smo naučili sve što je potrebno kako bismo održavali liniju i bili vitki – uravnotežena zdrava ishrana, što manje industrijski prerađenih namirinica i nezdravih šećera, kao i naravno redovna fizička aktivnost , dolazimo do sasvim novih saznanja. Naime, prema pojedinim tvrdnjama, možete se ugojiti od samog mirisa hrane, bez da pojedete jedan jedini zalogaj!

Koliko god nam ovo zvučalo neverovatno, izgleda da su ovi zaključci utemeljeni na određenim istraživanjima na pomenutu temu. Da li to znači da ćete od sad morati da zadržite dah kada prođete pored picerije ili pekare koja vas mami svojim mirisima i da li je moguće da se gojite i ako samo mirišete hranu, saznajte u nastavku.

Da, definitivno imamo loše vesti za sve sladokusce koji uživaju i u samom mirisu svojih omiljenih slatkih i slanih đakonija – prema studiji koju su uradili istraživači sa UC Berkeleyja, kilogrami se lepe i od samom mirisa. Kako su došli do tog otkrića? Sproveden je eksperiment sa miševima koji su bili na high-fat Burger King režimu ishrane – jedna grupa miševa je skoro udvostručila svoju težinu, druga grupa kojima je oduzeto čulo mirisa se ugojila za samo 10 % u odnosu na svoju dotadašnju težinu, a trećoj grupi miševa je čulo mirisa samo privremeno oduzeto i za to vreme su izgubili poprilično na težini iako su i dalje bili na istom režimu ishrane.

Kako se ovi rezultati ispitivanja objašnjavaju? Poznato je da nam čulo mirisa dok jedemo pojačava užitak u hrani, međutim čulo mirisa ima uticaj i na naš apetit, kao i na način na koji metabolizam sagoreva kalorije. Prema studiji, s obzirom da se čulo mirisa prirodno smanjuje nakon obroka, kada bismo mogli prevariti naš mozak i isključliti čulo mirisa dok jedemo, navodno bi metabolizam odmah sagorevao kalorije umesto da ih skladišti.

Otud i pretpostavke da bi onima koji se bore sa gojaznošću pomogla metoda koja podrazumeva oduzimanje čula mirisa, što sa druge strane nije nimalo bezazleno – time se prouzrokuje visok nivo hormona noradenalina koji čak može prouzrokovati srčane probleme, a odsustvo mirisa podstaknuti depresivna raspoloženja.

Izvor: mogujatosama.rs

Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter