Izvor:
19.08.2017 u 14:56
0

NAMIRNICE KOJE TREBA IZBEGAVATI: Ovu zdravu hranu odmah izbacite iz ishrane! (foto)

Nalepi li se na namirnicu etiketa "superhrane" ili "zdrave namirnice", prodaja će porasti za bar 50 odsto, što je dokaz trendova u prehrambenoj industriji i želje ljudi da jedu navodno što zdravije, organske i kvalitetnije namirnice.

Međutim, ako zaista želite zdravije da se hranite, ove tri zdrave namirnice trebalo bi da izbacite iz svoje kuhinje zauvek.

1. Pšenične pahuljice

Često spominjane kao najbolji mogući izbor za doručak, saveznik zdravlja i vitke linije, pšenične pahuljice su daleko od toga za šta se reklamiraju.

U industrijskoj proizvodnji ukus pšeničnih pahuljica dodatno se pojačava dodavanjem soli i mnogih takozvanih E-dodataka, koji su zapravo natrijumove soli.

Prehrambeni stručnjaci već duže vreme upozoravaju kako "musli" i "korn fleks" mogu da budu kalorijske bombe zbog obilja dodatog šećera, soli (natrijuma) i masnoća.

Ako pažljivije pročitate sastav proizvoda, ustanovićete da gotovo sve pšenične pahuljice na policama supermarketa u proseku sadrže od dvadesetak do tridesetak grama šećera na 100 grama proizvoda.

Znatno bolja alternativa za doručak su zobene pahuljice i druge neobrađene žitarice za doručak koje se mogu kuvati ili jesti sirove s jogurtom, voćem, medom…

2. Hleb

Beli, crni, s maslinama, sa čija semenkama, lukom, bez glutena. U osnovi, sve što je hleb je zapravo nešto u čemu bi trebalo da uživamo retko, a ne svakodnevno.

Radi se o tome da je hleb tažak za varenje, obiluje transmasnoćama, šećerom i solju, pa je kao takav najčešći krivac za porast holesterola, upale i srčane bolesti.

Ništa bolji nije glutenski hleb, jer se gluten realno zamenjuje hemikalijama kojima se poboljšava ukus.

Alternativa? Nerealno je očekivati da se hleb u potpunosti izbaci iz prehrane, ali treba ga svesti na najmanju moguću meru.

3. Margarin

Za margarin se tvrdi da je zdrav za srce, snižava holesterol i pritisak, pomaže kod mršavljenja i poboljšava zdravlje u svakom pogledu. Dobro zvuči, ali postoji jedan problem — to nije istina.

Proizvodi se od biljnih ulja, koja se dobijaju hemijskim procesom odvajanja uz pomoć hemijskih otapala.

Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava u njemu vitamine i antioksidante i nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u stanicama i povećati rizik od raka.

Zatim se u procesu hidrogenizacije tekuća ulja menjaju uz upotrebu nikla kao katalizatora, a ostaci hemikalija koje se koriste u preradi ostaju u proizvodu.

Alternativa? Stari, dobri, organski puter, s masnoćama koje su dobre za vas. Naravno, ako ste srčani bolesnik, to znači uživanje u najmanjoj mogućoj meri masnoća, pa tako i maslaca.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter