Izvor:
09.09.2017 u 20:20
0

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Orasi kontrolišu apetit!

Šaka oraha dnevno može pozitivno da utiče na gubljenje kilograma, jer ovo orašasto voće ima uticaj na smanjenje apetita, piše „Njujork tajms”. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje u kombinaciji sa drugim supstancama iz ovog jezgrastog voća pomažu smanjivanju rizika od gojaznosti, ali i pojave šećerne bolesti.

Stručnjaci veruju da su konačno uspeli da otkriju vezu između uzimanja oraha i smanjenja apetita: obavili su ispitivanje na devet bolničkih pacijenata koji pate od gojaznosti. Nekima od njih je u isto vreme tokom petodnevnog perioda, najčešće u obliku smutija davano 48 grama oraha (otprilike tri i po oraha koji donose 315 kalorija), dok su ostali pacijenti u ovoj grupi dobijali smuti sa placebo efektom, identičnog ukusa i broja kalorija. Zatim je svih devet pacijenata bilo na dijeti mesec dana, pa su ponovili petodnevni tretman sa uzimanjem oraha kroz smuti, ili placeba.

Pacijenti su posle istraživanja snimani magnetnom rezonancom koja je beležila delovanje mozga dok su ispitanici gledali slike visokokalorične hrane (kolača, na primer), fotografije hrane sa malo masti (povrće) kao i one na kojima su bili elementi iz prirode (drvo, stene…). Studija objavljena u časopisu posvećenom dijabetesu, gojaznosti i metabolizmu pokazala je da je kod ispitanika koji su uzimali smuti sa orasima, dok su gledali masnu hranu, aktivnost u delu mozga zaduženom za apetit i kontrolu impulsa bila povećana. To se nije desilo kod ispitanika koji su uzimali placebo.

„Orasi mogu da promene način na koji ljudski mozak ’gleda’ na hranu, i da utiču na smanjenje apetita. Naše istraživanje je pokazalo da je za svakog ko želi da drži zdravu dijetu prava preporuka da u nju uključi orahe”, objašnjava glavni istraživač Olivija Far iz bostonskog medicinskog centra.

Politika.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter