Izvor:
12.09.2017 u 20:54
0

NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN ZA SAVRŠEN OSMEH: Ishranom do zdravih i blistavih zuba!

Iako je to opšte poznato, ali nije na odmet ponoviti da je zdrava ishrana osnova dobrog i kvalitetnog života.

Još od ranog detinjstva trebalo bi obratiti pažnju na upotrebu zdravih namirnica u ishrani deteta, jer zdrave navike su preduslov za srećniji život. Iako se deca često protive odlukama roditelja, ne žele da jedu povrće i voće, već odmah trče za slatkišima, ne treba im dozvoliti da vode svoju politiku, jer zdrava ishrana je ključna za dalji razvoj njihovog zdravlja.

Koliko god genetska predispozicija bila presudna, treba voditi računa o navikama kako u ishrani, tako i u životu i na vreme sprečiti pojavu nekih bolesti, infekcija, upala i povreda. Iako je savet stručnjaka najvažniji, treba imati u vidu da nisu samo saveti značajni, nego i njihovo sprovođenje u delo.

Tako recimo, treba uzeti u obzir da će kvalitetna ishrana u ranom uzrastu deteta imati i te kako bitnu ulogu kasnije po imunitet, zdravlje, kožu, kosu dece, pa i kvalitet zuba. Zato postoje neka nepisana pravila koje to namirnice mogu ojačati i poboljšati kvalitet zuba, sprečiti pojavu upala desni, kao i podstaći rast kose i noktiju.

Zdrave namirnice za jake zube

Prvo i osnovno pravilo jeste smanjiti ili potpuno iz upotrebe izbaciti slatkiše, jer je šećer najveći neprijatelj zuba, pojave karijesa i upala desni. Ne morate u potpunosti iz ishrane izbaciti šećere i skrob, već ih samo izbegavati, a zatim u ishranu dodatno uvrstiti one namirnice koje će poboljšati vaše zdravlje. Važno je da namirnice koje koristite u ishrani budu bogate vitaminima i mineralima, a uz njihovu redovnu upotrebu doprinećete ojačavanju vašeg imuniteta. A koje su to namirnice?

Najveći izvor kalcijuma sadrži susam, a upravo semenke susama predstavljaju odlučnu hranu za ublažavanje upale desni, smanjenje infekcija kao i poboljšanje kvaliteta zuba i gleđi. Začini poput cimeta, peršuna, nane, kamilice i lovora imaju antibakterijsko dejstvo, sprečavaju pojavu upala desni, ali i ublažavaju krvarenja i uklanjaju tamne mrlje na zubima. Tako da ukoliko ste do sada ove začine izbegavali, sada imate razlog više zašto ih treba ponovo uvrstiti u jelovnik.

Za dobar kvalitet i zdravlje zuba, još u ranom detinjstvu treba početi sa grickanjem šargarepe. Bogate vitaminom A, bundeva, kajsija, kelj, brokoli i paradajz i te kako utiču na zubnu gleđ i njeno očuvanje.

Prirodnim putem do beljih zuba

Možda niste znali da postoji voće koje vam može pomoći u izbeljivanju zuba, a među njima su jagode, kao i jabuke. Vitamin C iz jagoda učiniće da nestanu bakterije, kao i brojne bolesti poput upala desni i infekcija. Jabuke su efikasno sredstvo za čišćenje zuba, a zahvaljujući brojnim vitaminima i mineralima, jabuke mogu učiniti vaše zube beljim.

Kalcijum je najvažniji za zdrave i bele zube, pa se on može naći u jogurtu, mleku i mlečnim proizvodima. Ovi proizvodi su bogati fosforom, što će dodatno učiniti da vaši zubi budu zdravi, očuvani i lepi. Kao dobro antibakterijsko dejstvo, crni luk efikasno uklanja bakterije, a najbolje je jesti svež luk, a on može smanjiti i zubobolju. Celer ili bolje reći prirodna četkica za zube jer njegovo žvakanje eliminiše ostatke od hrane i masira desni.

Izvor: saveti.rs
Foto: Makrobiotika.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter