Izvor:
14.10.2017 u 22:04
0

Evo 5 namirnica koje MORATE da operete pre spremanja i 5 koje nikako ne smete, jer mogu da budu opasne!

Pranje nekih namirnica može da dovede do širenja bakterija i mnogih drugih negativnih posledica.

Od detinjstva smo naučeni da peremo sve što jedemo. Međutim, vrlo malo ljudi zna da ponekad ova navika čini više štete nego koristi.

Pranje nekih namirnica dovodi do širenja bakterija i mnogih drugih negativnih posledica.

Ovo su namirnice koje nikada ne biste trebali da perete.

Jaja

Na jajima se nalazi posebna supstanca da bi ih zaštitila od kontaminacije bakterijama. Voda uništava ovu zaštitu, tako da ne treba prati jaja. Pre svega se misli na kuvana jaja kada ih oljuštite.

Piletina

Bakterije na svežoj piletini su veoma opasne po naše zdravlje. Najpoznatiji od svih je salmonela. Mnogi ljudi misle da pranje pilića pre kuvanja pomaže u rešavanju ovog problema, ali to nije tačno. Kada perete pile, voda koju koristite pomaže bakteriji da se širi na ruke i sudoperu.

Ako odmah počnete sa kuvanjem, sve bakterije ćete tako uništiti. Prema najboljim kuvarima, bolje je prokuvati piletinu dva puta: nakon što voda prvi put provri, trebalo bi da je promenite i nastavite sa kuvanjem.

Meso

Baš kao i piletina, nije potrebno prati sveže meso (govedinu, svinjetinu, teletinu, jagnjetinu) jer pranje pomaže bakteriji da se širi na sudoperu i ruke. Možete se osloboditi bakterija jedino pomoću visoke temperature.

Savet: Pre kuvanja koristite salvete da uklonite sok od mesa sa površine. Posle toga koristite sapun i toplu vodu da operete ruke.

Testenina

Testenina se nikada ne ispira nakon kuvanja, jer to uništava skrob. Ako vam se testenima slepila, dodajte par kapi maslinovog ulja, ali ne ispirati.

Pečurke

Ne treba ih dugo držati u vodi, već brzo isprati i osušiti salvetom. To činite neposredno pre kuvanja, u suprotnom, one će izgubiti elastičnost.

Namirnice i ambalaža koju uvek treba da perete su:

Voće i povrće sa jestivom korom

Ako vidite da su voće i povrće sa jestivom kožom čiste i sjajne, to ne znači da ne morate da ih perete kod kuće. Nemojte koristiti sapun. Samo sušite hranu papirom ili salvetom nakon "hladnog tuša".

Limenke

Baktrije ne mogu ući, zahvaljujući poklopcu, ali definitivno će se lako naći u limenci, ako je ne isperite pre nego što je otvorite.

Voće i povrće sa korom koja nije jestiva

Bakterije sa kore se lako mogu naći na jestivom delu voća ili povrća, zbog toga uvek treba oprati banane, dinje, lubenice i drugo voće i povrće sa korom koja nije jestiva,pre nego što ih pojedete.

Orašasti plodovi

Uvek bi trebalo da operete orašaste plodove, čak i ako su oljušteni. Nikada ne znamo gde su skladišta i kako su transportovani. Pored toga, pranje pomaže da se oslobodite fitinske kiseline. Ona se koristi se za zaštitu od parazita, ali može štetiti ljudskom telu.

Sušeno voće

Ova vrsta hrane se smatra jednom od najslabijih. Ovo je posebno važno za voće koje se prodaje na kilogram. Čak i ako ste kupili suvo voće u lepom pakovanju, morate prvo da ga operete ili čak i da ga potopite nekoliko sati.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter