Izvor:
27.10.2017 u 20:53
0

MEDICINSKE GLJIVE: Najlekovitije biljke na svetu!

Medicinske gljive spadaju među najkorisnije i najlekovitije biljke na planeti. Iako one ne sadrže mnogo vitamina i minerala, bogate su nizom drugih jedinstvenih supstanci koje imaju dokazana lekovita svojstva.

Ima nekoliko vrsta medicinskih gljiva, a u najčešće korišćene i najefikasnije, koje su dostupne i na našem tržištu spadaju reiši, čaga, kordiceps, maitake i šitake. Mogu se naći u sušenom obliku, u prahu, kapsulama ili tinkturama. Koriste se tako što se dodaju u čaj, smuti, kafu i sl.
Svaka od ovih gljiva ima neko za nju specifično izraženo povoljno dejstvo na organizam ili neku grupu organa, ali ono što im je zajedničko je sledeće:

Dobri su izvori B vitamina
Bogate su kalijumom, selenom, magnezijumom, bakrom i fosforom.
Izuzetno su bogate antioksidansima
Odličan su izvor beta glukana, polisaharida i triterpena – supstanci koje deluju antiinflamatorno i antikancerogeno
Neke od glavnih delovanja na organizam, zajednička svim ovim gljivama, su sledeća:
Podstiču i regulišu imunitet
Pomažu da jetra funkcioniše ispravno
Pomažu rad organa za varenje
Podržavaju rad nadbubrežnih žlezda
Eliminišu slobodne radikale (deluju antioksidansno)
Pomažu da se poboljša raspoloženje

Ovo su opšta svojstva, a pojedinačne specifične funkcije ovih gljiva dosad su proučene u brojnim naučnim radovima. Podsetićemo se samo ukratko.

Šitake gljive su najdetaljnije proučene i pokazalo se da doprinose sniženju holesterola, oporavku organizma nakon bolesti i izuzetnih napora i da imaju antikancerogeno dejstvo.
Kordiceps povoljno deluje na uspostavljanje normalnog srčanog ritma i ima antikancerogeno delovanje.
Čaga ima izuzetno snažno dejstvo na imunitet, kao i antikancerogena svojstva.
Reiši ima naučno dokazana antitumorska svojstva, povoljno deluje na jetru, nerve i kardiovaskularni sistem.
Maitake deluje kao tonik, adaptogen (podešava imunitet) i doprinosi sniženju krvnog pritiska.

Povremeno korišćenje ovih medicinskih gljiva uz pravilnu ishranu integralnim i po mogućstvu organskim namirnicama, uz svakodnevno vežbanje i tehnike za eliminaciju stresa, može biti veoma značajna pomoć u očuvanju imuniteta, opšteg zdravlja, i u adaptaciji na sve nestabilnije vremenske prilike i sve veći udeo toksina i štetnih materija u našoj hrani i okruženju.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter