Izvor:
02.11.2017 u 18:07
0

KAKO PREŽIVETI SEZONU SLAVA? Ovo su saveti nutricioniste!

Pršutica, šunkica, čajna kobaja, malo ruske salatice, tu je i čorbica, pa sarmice, pečenje i na kraju kolači – dugme na pantalonama samo što nije otpalo, a vi idete na još jednu slavu. I kako ćete sada punog stomaka, od kojeg niste u stanju da dišete, da kažete tetki da ne možete da jedete njene pihtije, jer ste se maločas prejeli kod nane.

Da je ne biste uvredili, posežete za čašom kisele vode da ubrzate varenje hrane sa prethodne slave i nastavljate sa krkanjem, po gorepomenutom redu.

Sezona slava je u punom jeku i imajte na umu da koji kilogram viška nije najgore što može da vam se desi. Da se ne biste oporavljali danima nakon prejedanja, ove godine vam nutricionistkinja Branka Mirković pomaže da napravite mudru strategiju.

Ona upozorava da unošenje velikog broja kalorija za kratko vreme može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, čak i ako ne patimo od hroničnih ili akutnih bolesti.

– Sasvim sigurno je da će nam šećer i pritisak skočiti, dok će većini proraditi i žuč, čak i ako sa njom nikada nisu imali problema. Mučnina, problemi sa želucem i crevima su česta posledica preteranog unosa kalorične hrane. Iz tog razloga obavezno ujutru jedite voće, a činiju salate pre nego što krenete na slavski ručak. Samo nikako ne idite praznog stomaka – ističe Mirkovićeva.

Slavske đakonije su bogate masnoćama, ugljenim hidratima, šećerima, a uz sve to ide i alkohol, pa treba biti posebno obazriv ako se ide na više slava.

– Na jednoj pojedite manje predjelo, na drugoj glavno jelo ili samo meso ili ribu sa salatom. Popijte malo vina, a kolače nek vam zapakuju da ponesete. Najgore što možete da uradite je da sve probate. Ni princip „od svega pomalo“ nije dobar. No, u tom slučaju sve što želite stavite na jedan tanjir, jer ćete samo tako videti koliko ste hrane zaista pojeli. Preskočite masne salate sa majonezom i pavlakom, uzmite malo predjela i pečenja, ali da sve stane na jedan tanjir. Naravno, ne prepunjavajte i ne dopunjavajte tanjir. Jedite polako i umereno, osetite sve ukuse i uživajte u njima. Hedonizam je uživanje, a ne prejedanje – završava sagovornica.

izvor:alo.rs
Foto:Twitter/KyotoWeeb

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter