Izvor:
06.11.2017 u 21:30
0

REGULIŠITE VISOK KRVNI PRITISAK: Evo koje namirnice će vam pomoći!

Visok pritisak se ne može regulisati samo ishranom, ali ishrana može da značajno doprinese regulaciji krvnog pritiska. Evo koje namirnice se preporučuju u tom slučaju, prema savremenim naučnim istraživanjima.

Cvekla. Cvekla deluje direktno na povišen krvni pritisak – posebno kad je u obliku soka. Istraživanja su pokazala da je ispijanje soka od cvekle relativno brzo snizilo sistolni krvni pritisak za 4-5 jedinica. Istraživači smatraju da dugoročno konzumiranje soka od cvekle može doneti i bolje rezultate.

Nar. Jedno skorašnje istraživanje, na Univerzitetu Kvin Meri u Škotskoj, pokazalo je da su ispitanici koji su poli 2dl soka od nara dnevno tokom četiri nedelje uspeli da snize krvni pritisak. Sok od nara je takođe veoma bogat antioksidansima, što je dobro za krvne sudove i srce.


Beli luk. Više proučavanja je dosad pokazalo da beli luk doprinosi sniženju krvnog pritiska i da je korisna namirnica za osobe sa hipertenzijom. A to je samo jedna od brojnih koristi po zdravlje koje ova namirnica nosi. Lekovite materije iz belog luka se najbolje mogu iskoristiti kada se neposredno pre konzumacij isecka i ostavi da stoji minut-dva, zato što kontakt sa kiseonikom aktivira alicin, najvažniji aktivni sastojak belog luka.

Hibiskus čaj. Ionako je vreme za čajeve, jer dolaze hladni dani. A za one koji nastoje da regulišu krvni pritisak najpreporučljiviji je čaj od hibskusa – više pročavanja, između ostalog jedno koje je nedavno objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, ustanovilo je da svakodnevno korišćenje ovog čaja snižava krvni pritisak tokom vremena. Osim toga, hibiskus odlično deluje i protiv prehlade, pa je pravi izbor za zimu.


Bobičavo voće. Istraživanje o borovnicama koje je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition utvrdilo je da neke hemikalije koje sadrži ovo voće štite of visokog krvnog pritiska. Slične sastojke sadrže i jagode, maline i kupine.


Banane. Namirnice bogate kalijumom, kao to su banane, pomažu da se reguliše krvni pritisak jer minimizuju suprotan efekat koji ima natrijum. Prema Američkom udruženju za srce, jedna srednja banana sadrži oko 420 mg kalijuma, što je značajna količina za relativno malu porciju hrane. Preporučeni dnevni unos kalijuma za odrasle je oko 4700 mg, a samo jedna voćka donosi vam desetinu te količine.

Jogurt i kefir. Postoje određena istraživanja koja ukazuju da mlečni proizvodi povoljno utiču na krvni pritisak. Međutim, iako su punomasni mlečni proizvodi zdraviji od niskomasnih, za osobe sa visokim krvnim pritiskom je preporučljivije da biraju niskomasni jogurt.


Orašasti plodovi. Oni sadrže značajnu količinu omega 3 masnih kiselina koje su zdrave za srce. Neka istraživanja pokazuju da konzumacijja orašastih plodova doprinosi sniženju holesterola. Prema tome, orasi, lešnici, pistaći su dobar izbor u ishrani ako želite da regulišete krvni pritisak, a pogotovo bademi, pošto su oni bogati i magnezijumom koji takođe doprinosi regulaciji pritiska.


Mahunarke. Mahunarke su izuzetno bogate biljnim vlaknima, koja značajno pomažu kontroli krvnog pritiska pogotovo kod dijabetičara. Osim toga, one su odličan biljni izvor proteina, a osobama sa povišenim krvnim pritiskom se ne preporučuje mnogo proteinima bogatih namirnica životinjskog porekla.


Maslinovo ulje. Sadrži značajne količine masnoća koje su dobre za krvne sudove i srce. To su mononezasićene masne kiseline, koje pomažu da se snizi ukuan i loš holesterol. Osim toga, maslinovo ulje ima antiupalna svojstva, pa je dobro kao zaštita krvnih sudova, jer se upale niskog intenziteta mogu razviti u njima kod povišenog pritiska.


Začini. Osobama sa povišenim krvnim pritiskom Američko udruženje za srce preporučuje da ograniče unos soli na 1500 mg dnevno, tako da je korišćenje začina koji mogu da zamene so u pripremi jela više nego dobrodošlo. Dakle, umesto soli mogu se koristiti muskatno orašče, bosiljak, ruzmarin, timijan i sl. Uz njih, nijedno jelo neće biti bljutavo, čak i ako se ne posoli.


Zeleno lisnato povrće. Zahvaljujući visokom sadržaju magnezijuma, zeleno lisnato povrće kao što je spanać i kelj, može da pomogne u regulaciji povišenog pritiska. Štaviše, kako izveštavaju istraživanja, "visok sadržaj magnezijuma u krvi je povezan sa boljim protokom krvi, što je još jedan faktor povezan sa sniženjem krvnog pritiska".

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter