Izvor:
07.11.2017 u 03:26
0

STALNO BACAMO LJUSKU BELOG LUKA: A ona se može iskoristiti na više načina!

Već i ptice na grani znaju koliko je beli luk zdrav za naš organizam. Osim što svakom jelu daje posebnu čar, predstavlja jednu od supernamirnica i najzdraviji dodatak. Ipak, možda niste znali da njegove ljuske takođe imaju blagotvorna svojstva za naš organizam – sadrže kvercetin koji je moćni antioksidant koji sprečava bolesti kardiovaskularnog sistema i reguliše krvni pritisak.

Umesto da ih bacite u smeće, predstavljamo vam pet načina na koje možete da iskoristite ljuske belog luka.

1. Kada kuvate supu od povrća, nemojte ljuštiti beli luk, već ubacite celu glavicu sa sve ljuskama. Supa će biti mnogo ukusnija, lepše boje, a ujedno i dosta zdravija nego što bi bila da koristite oljušteni i iseckani beli luk.

Ništa bolje od domaćeg hleba. Još ako mu dodate kašičicu samlevenih ljuskica luka, biće još ukusniji i znatno zdraviji.

3. Ukoliko patite od grčeva, čaj od luka je odlično rešenje za tu boljku. Oljuštite beli luk i onda ubacite jednu kafenu kašičicu ljuski u vrelu vodu. Kada odstoji desetak minuta, procedite smesu i 2 decilitra čistog napitaka koji dobijete pijte svake večeri. Iako će vam ovaj napitak smiriti stomak i uopšteno poboljšati zdravlje, nije preporučljiv trudnicama i dojiljama

4. Ako vaša biljka izgleda nezdravo i sparušeno, oživite je belim lukom! Ljuske od jedne glavice belog luka stavite u vodu i koristite za zalivanje. Zelena boja listova vratiće joj se za već nekoliko dana.

5. Imate svetlosmeđu boju kose, primećujete da su vam se pojavile sede, a ne biste da se farbate? Beli luk vam i u tome može pomoći. Pomešajte usitnjenu koru hrastovog drveta sa ljuskama belog luka i dobićete potpuno prirodnu i postojanu boju za kosu. Prekriće vam sede, ali moraćete češće da je nanosite. Ipak, obzirom da je 100% prirodna, trud se itekako isplati, a vaša kosa biće vam zahvalna što je ne tretirate štetnim hemikalijama.

izvor:stil.kurir.rs
Foto:pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter