Izvor:
09.11.2017 u 22:16
0

Kada je crna čokolada štetna?!

Crna čokolada zbog sastojaka korisnih za zdravlje uvijek se preporučuje za konzumiranje prije nego mlečna, čak i na dnevnoj bazi, ali stručnjaci upzoravaju da se obrati pažnja na količinu jer tada čak i ona postaje štetna.

Crna čokolada bogata je kakaom koji ima visok procenat flavnoida, antioksidansa koji sprečavaju oksidaciju holesterola i tako štite krvne sudove, snižavaju krvni kritisak, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i verovatno snižavaju rizik od dijabetesa.

Mlečna čokolada sadrži malu količinu flavonoida, a bela ih uopšte ni nema. Crna čokolada ima gorak ukus, i što je više flavonoida to je ukus gorči. Upravo je proizvođači uništavaju obradom, da bi bila ukusnija, što ubija zdrave sastojke.

Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekuli u zrnima, a onda uvijek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo da se uništi, kao što su flavonoidi, rekao je Met Hartings, profesor hemije na Univerzitetu u Vašingtonu.

Iako nivo flavonoida varira od jedne do druge crne čokolade, ona je uvek zdraviji izbor od mlečne. Bogata je mineralima kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum, dok stearinska kiselina nema nikakav uticaj na zdravlje.

Ukoliko je uzimate svakodnevno, vrlo je važno je da to budu male doze, i kod biranja čokolade, važno je uzeti onu sa najmanje 60 procenata kakaoa.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter