Izvor:
25.11.2017 u 00:57
0

NAUČNICI SAZNALI: Ovaj začin topi masne naslage neverovatnom brzinom! (foto)

Možda ga već imate u kuhinji…

Naučnici sa Univerziteta Mičigen su ustanovili da cinamaldehid (organska stvar koja cimetu daje miris i ukus, a najviše se nalazi u njegovoj kori) zapravo aktivira termogenezu. To je metabolički proces stvaranja topline u telu čime se ustvari sagorevaju kalorije.

Spomenuti proces pomaže u podsticanju gubitka telesne težine, što je autore istraživanja navelo na zaključak da cimet podstiče čitav niz metaboličkih procesa.

Profesor na Institutu "Life Sciences" Jun Vu, koji je ujedno i glavni autor istraživanja, od ranije je bio upućen u blagodeti cinamaldehida, ali je želeo još da produbi istraživanja. Prvo ih je sproveo na laboratorijskim miševima, pa onda i na ljudskim masnim ćelijama dobrovoljaca.

Zaključak do kojeg su došli je veoma obećavajući: konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorevanja masnoća u organizmu, ali kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja, jer su dosadašnja sprovedena samo na ljudskim ćelijama u laboratoriji.

Vu smatra da bi ovi rezultati mogli da doprinesu suzbijanju epidemije gojaznosti u svetu.

– Cimet je deo ishrane hiljadama godina i njegova bi primena u suzbijanju gojaznosti pacijentima mogla biti jednostavnija i prihvatljivija od nekih drugih metoda – kaže Vu.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter