Izvor:
25.11.2017 u 22:40
0

ZAŠTITITE SE: Čajevi protiv prehlade i gripa!

Stiglo je hladnije vreme, a sa njim i sezona prehlada i gripa, pa je pravo vreme da uživate u biljnim čajevima koji ublažavaju simptome ovih bolesti.

Ehinacea. Istraživanje objavljeno u časopisu Advances in Therapy otkriva da ekstrakt ehinacee u velikoj meri snižava rizik od respiratornih infekcija, pneumonije, infekcije uha, tonzilitisa (upala krajnika) i faringitisa (upala ždrela).
U slučaju postojeće respiratorne infekcije, ehinacea, koja ima snažno antiupalno dejstvo, ublažava simptome, kako je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Cell Immunology.

Zova. Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkrilo je da čaj od zove značajno smanjuje dužinu trajanja prehlade.
Dominion Herbal College iz Kanade preporučuje sledeći recept za jak čaj od nane i zove za „odbijanje“ prehlade i pojačano znojenje: po 1 kašiku listova nane i cvetova zove preliti ključalom vodom i piti pola šolje do šolju ovog čaja na svakih 30-45 minuta na prve znake prehlade ili gripa, sve dok ne počne preznojavanje. Zatim uzimati 2 kašike na svakih sat-dva dok se stanje ne poboljša.

Đumbir. U knjizi Herbal Antivirals (Biljni antivirusi) svetski poznati herbalista Stefan Harod Buhner preporučuje čaj od đumbira protiv virusa i bakterija, čak i kada antibiotici ili lekovi protiv virusa zataje.

Matičnjak. Nakon što je potvrđeno da matičnjak deluje antivirusno, posebno protiv virusa herpesa, rade se nova istraživanja koja testiraju delovanje matičnjaka protiv drugih virusa, uključujući i virus gripa. Jedno istraživanje je pokazalo da esencijalno ulje matičnjaka efikasno odbija „napade“ ptičjeg gripa, ali su potrebne dalje naučne potvrde ovog otrkića.

Origano. Origano snažno deluje protiv infekcija: bakterijskih, virusnih, gljivičnih.

Nana. Autor knjige Zelena apoteka, dr Džejms Djuk preporučuje čaj od nane (2-3 puta dnevno) za ublažavanje simptoma zapušenih sinusa.

Majčina dušica. U Nemačkoj, majčina dušica je odobrena kao biljni lek protiv kašlja, respiratornih infekcija, bronhitisa i velikog kašlja. Flavonoidi iz majčine dušice opuštaju mišiće u dušniku ublažavajući upalu i kašalj.

Hajdučka trava. Spada u najbolje bilje za izazivanje znojenja, a poznato je da znojenje snižava povišenu temperaturu i pomaže organizmu da se izbori sa infekcijama. Znojenjem se snižava unutrašnja temperatura i eliminišu toksini koji su povezani sa infekcijom.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter