Izvor:
26.11.2017 u 13:41
0

BUDITE FIT: Orašasti plodovi ne goje!

Naprotiv, redovna konzumacija orašastih plodova doprinosi smanjenju rizika od gojaznosti i većoj efikasnosti redukcionih dijeta, tvrdi istraživanje nedavno objavljeno u časopisu European Journal of Nutrition.

Do ovog rezultata su došli nakon što su istraživači Škole javnog zdravlja univerziteta Loma Linda i Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) procenili podatke o ishrani i načinu života od više od 373.000 pojedinaca starih između 25 i 70 godina, iz 10 evropskih zemalja.
Naime, na osnovu trenutno važećih nutricionističkih preporuka, ljudi pretpostavljaju da je energetski jaka, visokomasna hrana, kao što su orašasti plodovi, loša za one koji hoće da smršaju. Međutim, ovo istraživanje je utvrdilo suprotno. Tokom 5 godina koliko su praćeni podaci, ispitanici su se u proseku ugojili za 2,1 kg. Međutim, učesnici koji su jeli najviše orašastih plodova su se manje ugojili od onih koji nisu jeli orašaste plodove. Takođe, verovatnoća ili rizik da će se ugojiti kod grupe koja je jela orašaste plodove bila je 5% manja od proseka.
U orašaste plodove koji su uključeni u ispitivanje spadali su bademi, lešnici, orasi, pistaći i kikiriki.
Ovi istraživači su i ranije ispitivali delovanje orašastih plodova na zdravlje i utvrdili da su oni pozitivno povezani sa nizom zdravstvenih dobrobiti, uključujući zdravo starenje i memoriju kod starijih osoba. Međutim, ovo je prvo istraživanje koje je povezalo konzumaciju orašastih plodova i težine, odnosno gojaznosti.
"Što se mene tiče, ovo potvrđuje da orašasti plodovi nisu namirnica koja goji", izjavio je prof dr Hoan Sabate, vođa istraživanja, i dodao: "Jedite orašaste plodove u okviru svojih obroka. Stavite ih u sredinu tanjira i njima zamenite namirnice životinjskog porekla. Veoma su siti."

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter