Izvor:
17.12.2017 u 03:00
0

ZDRAVLJE IZ CVEKLE: Kako naš organizam reaguje ako je redovno jedemo!

Verovatno ste čuli da je cvekla dobra za krvnu sliku. Ali, daleko od toga da je to sve što cvekla čini za naše zdravlje. Evo kako naš organizam reaguje kad redovno jedemo cveklu.

Poboljšava se krvna slika. Cvekla sadrži kobalt, nutrijent koji pomaže formiranju vitamina B12, koji igra vitalnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca.
Poboljšava se cirkulacija. Cvekla sadrži nitrate, koji se u organizmu pretvaraju u nitrite. Nitriti poboljšavaju cirkulaciju krvi i dotok kiseonika u mozak.
Jačaju zidovi kapilara. Cvekla sadrži kompleks vitamina B i antioksidanasa koji jačaju zidove kapilara. To doprinosi poboljšanju cirkulacije u čitavom telu, posebno u mozgu.
Brže se stvaraju nove ćelije. Kad redovno konzumiramo cveklu, bogatu folnom kiselinom, tkiva se brže oporavljaju i brže stvaraju nove ćelije.
Smanjuje se oksidativni stres. Bogatstvo polifenolima i betalainima pomaže uklanjanju slobodnih radikala, ukazuju neka istraživanja.
Poboljšava se matabolizam. Cvekla sadrži nutrijente koji podstiču metabolizam. Istraživano je delovanje soka od cvekle i pokazalo se da on pozitivno deluje na metabolizam, a naravno, isto važi i za sirovu cveklu.
Jačaju kosti. Cvekla je bogata magnezijumom koji doprinosi zdravlju kostiju.
Smanjuje se rizik od srčanih oboljenja. Cvekla poboljlšava cirkulaciju, a magnezijum, folat i kalijum doprinose regulaciji krvnog pritiska i boljem radu srca.
Organizam se čisti od toksina. Crveni pigment koji cvekli daje boju, betalain, pomaže uklanjanju toksina iz organizma. Cvekla sadrži i pektin koji pomaže uklanjanju teških metala iz organizma.
Poboljšava se varenje. Cvekla je dobra za varenje zato što sadrži obilje biljnih vlakana.
Smanjuje se rizik od raka. Osim što je bogata antioksidansima, cvekla sadrži beta-cijanine koji ometaju rast malignih ćelija.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter