Izvor:
20.12.2017 u 04:17
0

ZRNEVLJE I MODERNE BOBICE PADAJU U ZABORAV: Ove jeftine namirnice su istinska superhrana!

Naširoko dostupne i cenom pristupačne.

Iako poslednjih godina za najzdravije namirnice važe "moderne" bobice, zrnevlje i biljke za koje do skoro nismo ni čuli, niti znamo gde imaju da se kupe, stara, dobra, jeftina hrana i dalje spada u neke od najboljih koje možete da podarite svom organizmu!

U nastavku vam donosimo listu 20 supernamirnica, prave superhrane, koja je široko dostupna i cenom pristupačna, a lako ju je svrstati na praznični meni i ne ostati gladan!

Prokelj
Iako je često na glasu kao neukusno i mrsko povrće, prokelj pripremljen s lukom i maslinovim uljem kao prilog jelima postaće vam draži od krompira. Ujedno, ima nizak glikemijski indeks i odličan je izvor vitamina C i antioksidanasa, a sadrži i glikozid sinigrin, koji podstiče samouništenje ćelija raka.

Karfiol
Kao i prokelj, karfiol je iz porodice kupusnjača, gotovo je bez masti, ima vrlo malo ugljenih hidrata i niskokaloričan je, a sa mnogo fitonutrijenata koji imaju višestruke pozitivne efekte.

Masline
Masline nisu visokokalorične, bogate su gvožđem i bakrom, imaju značajne količine vitamina E, a sadrže i ceo niz fitohemikalija, koje značajno doprinose zaštiti organizma. Maslinovo ulje je gotovo jednako efektno kao i sam plod.

Sočivo
Zrnasta mahunarka koja se uzgajala još u kameno doba bogata je kalcijumom i beta-karotenom. Kombinovanjem sočiva s različitim žitaricama u istom obroku dobija se uravnotežen sastav aminokiselina.

Avokado
Tropsko voće poreklom iz Srednje i Južne Amerike, prema legendi, ima čarobne moći. U stvarnosti, avokado je dobar izvor bakra i vitamina E koji štiti od raka dojke i prostate.

Jaja

Svako jaje ima šest grama proteina i samo 72 kalorije. Korisna je informacija da belance ne sadrži holesterol, a smatra se idealnim izvorom proteina, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim razmerama. Jaja su ujedno dobar izvor kolina, luteina, gvožđa, vitamina B2, folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D i vitamina E.

Orasi

Samo 30 grama oraha dnevno može značajno da poboljša vaše zdravlje. Orasi sadrže dvostruko više antioksidanasa, pa su zaista "ultrasuperhrana" jer pomažu organizmu u borbi protiv starenja, raka, neuroloških bolesti i upala. Sadrže i kvalitetne masne kiseline, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.

Izvor: Stil
Foto: Twitter/CookingDetectiv, Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter