Izvor:
20.12.2017 u 14:47
0

FERMENTISANI PROIZVODI: Za lepši izgled i bolje zdravlje!

Savremena proučavanja pokazuju da razni zdravstveni problemi sa kojima se suočavamo danas imaju veze sa poremećajem ravnoteže crevnih bakterija. Proučavanja i iskustvo potvrđuju dobrobiti koje nam može doneti konzumacija fermentisane hrane.

Procenjuje se da je ljudsko telo načinjeno od oko 10 triliona ćelija, dok istovremeno sadrži 100 triliona bakterija! Međutim, mnogi proizvodi za čišćenje i ličnu higijenu (na primer, antibakterijski sapuni za ruke), antibiotici i hemikalije kojih ima dosta u tzv. džank hrani, uništavaju one crevne bakterije koje nam u stvari pomažu da ostanemo zdravi.
Pre nego što se razvio strah od bakterija i pre primene pasterizacije, tradicionalne kulture su ne samo preživljavale uprkos bakterijama, već su i koristile bakterije da proizvedu zdravu, fermentisanu hranu. Taj postupak fermentacije je omogućavao da se sačuvaju namirnice za periode oskudice, a istovremeno je doprinosio da oni koji ih konzumiraju ostanu snažni i zdravi, održavajući ravnoteže crevne flore, što povoljno utiče na imunitet.

Fermentisane namirnice održavaju crevnu floru
U današnje vreme, oživljava interesovanje za fermentisanu hranu. Ono što ljubitelji fermentisane hrane već odavno znaju iz iskustva, sad ne samo da potvrđuju naučna istraživanja, nego to čak ulazi u modu: fermentisane namirnice se proglašavaju lekovitim! To u određenoj meri jeste tačno, jer su proučavanja utvrdila da redovno konzumiranje fermentisanih namirnica ne samo da može da sanira neke probleme sa varenjem, već čak doprinosi prevenciji srčanih oboljenja, artritisa, oboljenja desni, pa čak i doprinosi popravljanju raspoloženja i nekih drugih stvari.
Najpoznatije fermentisane namirnice, a istovremeno one koje se najviše reklamiraju i prodaju, jesu jogurt, kefir i sir. Međutim, to ne znači da su one i najzdravije, pošto su mlečni proizvodi danas u celini portali problematična hrana, zbog načina ishrane krava prerađenom hranom tretmanom antibioticima I slično. Srećom, postoje mnoge druge. Najpoznatiji i najzdraviji je svakako kiseli kupus (naravno, on ima svoju sezonu, uglavnom zimsku). Ali, postoje i ne tako poznate fermentisane namirnice koje po svim osobinama zaslužuju da se uvrste u redovni jelovnik. Tu su svakako hlebovi od kiselog testa (beskvasni), koji se mogu naći i na našem tržištu. Tu su takođe odlični fermentisani proizvodi od soje, kao što je japanska miso pasta, slani začin koji se dodaje u jela pri kraju kuvanja. I tu je još i vegetarijanska poslastica od fermentisane soje, tempeh, koji postaje sve popularniji među onima koji nastoje da se hrane zdravije.
Dakle, ima mnogo načina da obogatimo svoju ishranu fermentisanim namirnicama – potrebno je samo malo dobre volje.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter