Izvor:
13.07.2016 u 23:30
0

MISLITE DA SU OVE NAMIRNICE NEZDRAVE? Istraživanja su dokazala suprotno!

Često smo čuli kako ne treba da jedemo određene namirnice jer nisu zdrave za naš organizam, ali neka istraživanja pokazuju baš suprotno. Evo o kojim namirnicima se radi:

Sir. Jedno proučavanje pokazalo je da ljudi koji jedu osam porcija visokomasnih mlečnih proizvoda imaju 23% manje rizika da dobiju dijabetes u odnosu na one koji jedu samo jednu porciju. Masni sirevi, poput kačkavalja, fete i sl. imaju svoje pozitivno dejstvo. Ipak, izgleda da to pozitivno dejstvo ima baš mlečna mast – a to je baš ono što se obično savetuje da izbegavamo…

Smrznuto voće i povrće. Ukoliko ste čuli da smrznuto voće i povrće nisu „prirodni” ili „nisu dobri”, to baš i nije tačno. Dva skorašnja proučavanja pokazala su da smrznuto povrće i voće sadrži više vitamina od svežeg! Recimo, smrznuti brokoli sadrži četiri puta više beta karotina od svežeg! Smrznuto povrće je zamrznuto odmah čim je ubrano dok je, na primer, od momenta kada je ubran pa do trenutka kada ste kupili “svež” brokoli u supermarketu možda prošlo nekoliko nedelja.

Beli krompir. Radi se o običnom, ne o ljubičastom krompiru za koji se govori da je „neobično zdrav”. Nekoliko novijih proučavanja kažu da i običan beli krompir sadrži izobilje vlakana, kalijuma i drugih korisnih materija. Takođe je dokazano i da konzumacija krompira ne doprinosi gojenju, kako se obično misli i da je, uopšteno uzevši, krompir jedna od najzdravijih „običnih” namirnica.

Prosti šećeri. Smatra se da treba preferirati složene ugljene hidrate, jer se oni postepeno razgrađuju i ne podižu naglo nivo šećera u krvi. To su, recimo, integralne žitarice i slično. Ipak, sjajni izvori prirodnih prostih šećera npr. voće i med su puni vitamina, minerala, antioksidanasa i drugih hranljivih materija. Osim toga, med je prirodno lekovit i ima dokazana povoljna dejstva na zdravlje. Pored toga, prirodni prosti šećeri trenutno nadoknađuju energiju kada vam je potrebna – u slučajevima intenzivnog fizičkog ili umnog napora, na primer.

HappyTv.tv
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter