Izvor:
14.01.2018 u 16:08
0

PRIRODNI PREPARATI KAO LEK: Izborite se sa demencijom!

U lečenju i ublažavanju simptoma demencije mogu pomoći prirodni preparati. Iako su oni najbolji u prevenciji, neki od njih su se pokazali kao iznenađujuće efikasni i u kasnijim fazama ovog poremećaja.

Kokosovo ulje. U brojnim istraživanjima kokosovo ulje se pokazalo kao pravi lek za demenciju. Sadrži ketone – supstance koje mozak može da koristi za ishranu kada njegove ćelije otežano koriste glukozu (što se u slučajevima Alchajmerove i Parkinsonove bolesti i dešava). Posebne srednjelančane masne kiseline sadržane u kokosovom ulju također pomažu da se “poprave” oštećenja na mozgu i tako ublaže simptomi demencije.
Cimet. Neki istraživači su došli do zaključka da su uzroci demencije, poput Alchajmerove bolesti, zapravo slični uzrocima dijabetesa. Kod Alchajmerove bolesti dolazi do rezistencije ćelija mozga na insulin, što dovodi do smanjenja nivoa glukoze u mozgu. U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Alzheimer's Disease, obelodanjeno je da dva jedinjenja sadržana u ekstraktu cimeta zaustavljaju raspadanje i disfunkciju tau proteina. Tau protein sprečava stvaranje neurofibrilarnih čvorova, koji se smatraju jednim od krivaca za odumiranje moždanih ćelija.
Čia seme. Bogat je izvor omega 3 masnih kiselina. Veliki broj istraživanja je već pokazao da su omega 3 masne kiseline izuzetno zdrave za mozak i nervni sistem. Dokazano je da omega 3 masne kiseline značajno doprinose smanjenju rizika od pojave demencije, ali i da mogu da uspore progresiju Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Kurkuma. Brojna istraživanja ukazuju na to da kurkumin, glavni sastojak kurkume, osim ostalih brojnih dobrobiti koje ima za ljudski organizam, može doneti i višestruke koristi za mozak, pa čak i prevenirati pojavu demencije. Istraživanje objavljeno u časopisu Stem Cell Research & Therapy, (2014. g), izvestilo je da kurkuma doprinosi regeneraciji matičnih nervnih ćelija. Prema tom istraživanju, kurkuma ne samo da štiti od pojave neurodegenerativnih poremećaja kao što je Alchajmerova bolest, već pomaže i obnovi moždanih ćelija koje su kod obolelih od ove bolesti već oštećene.
Ginko. Poslednjih godina ova biljka se sve više primenjuje i u lečenju oboljelih od demencije i drugih neurodegenerativnih bolesti. Novije studije su pokazale da ginko u značajnoj meri poboljšava mnoge kognitivne simptome povezane sa cerebralnom vaskularnom insuficijencijom, uključujući smanjenu koncentraciju i gubitak pamćenja. Daleko je efikasniji kod vaskularne demencije nego u slučajevima Alchajmerove bolesti.
Žen šen. Pre desetak godina, grupa kineskih istraživača je potvrdila pozitivno dejstvo žen šena na demenciju, posebno vaskularnog tipa. To je potvrdilo novo istraživanje Univerziteta Kjung Hee, koje potvrđuje da je žen šen dobar u prevenciji neuralnih i kognitivnih poremećaja uzrokovanih ishemijom, ali i da ublažava simptome vaskularne demencije.
Koenzim Q10. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da koenzim Q10 usporava razvoj Parkinsonove bolesti za čak 40%. Upravo zbog tako velike efikasnosti mnogi stručnjaci ga preporučuju obolelima od Parkinsonove bolesti jer za razliku od konvencionalnih lekova nema štetan uticaj na organizam i neželjene efekte. Namirnice bogate ovim dragocenim sastojkom su u prvom redu spanać, soja, krompir, kikiriki, orasi, brokoli, integralne žitarice, maslinovo, sojino i susamovo ulje. Takođe se može naći i u obliku suplemenata.
Cink i selen. Istraživanja su pokazala da kod većine obolelih od Alchajmerove bolesti postoji deficit određenih nutrijenata, npr. minerala cinka i selena. Nije poznato da li je to uzročno-posledična veza, ali se pretpostavlja da bi uzimanje ovih materija u obliku suplemenata verovatno bilo korisno.
Vitamini B9 i B12. Folna kiselina (vitamin B9) i vitamin B12 su od ključne važnosti u prevenciji oštećenja moždanih ćelija i razvoja demencije. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija vitamina B grupe može umanjiti proces odumiranja moždanih ćelija za čak 7 puta.

Kod prirodnih preparata je veoma bitno to što za razliku od lekova oni nemaju štetnih nuspojava!

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter