Izvor:
01.03.2018 u 00:17
0

SOK UJUTRU: Najbolje ga piti posle doručka, nikako na prazan stomak!

Skorašnje istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Prinston ukazalo je da konzumacija voćnih sokova (i slatkiša uopšte) na prazan stomak negativno utiče na crevnu floru i celokupan metabolizam.

Mnogi imaju običaj da na prazan stomak popiju sok od pomorandže i slično. Ukoliko popijemo sok na prazan stomak, pre nego što doručkujemo, voćni šećeri, glukoza i fruktoza, brzo stižu do tankog creva. Međutim, nakon perioda u kojem nije uzimana hrana, tanko crevo nije u stanju da preradi unetu fruktozu, tako da taj šećer dospeva u debelo crevo. Kad se to desi, fruktoza dolazi u kontakt sa "dobrim bakterijama" koje nisu u stanju da prerade taj šećer. U celini, to loše utiče na crevnu floru i zdravlje uopšte.
Istraživači su došli do ovih zaključaka eksperimentom na miševima, koje su hranili mešavinom podjednake količine glukoze i fruktoze. Potom su pratili kako se šećeri prerađuju u njihovom digestivnom traktu.
I tu je ovo istraživanje našlo nešto novo. Dok su ranija istraživanja ukazivala da jetra prerađuje šećer, u ovom istraživanju je utvrđeno da se 90% fruktoze svari već u tankom crevu. Međutim, tanko crevo to ne može da obavi ukoliko pre unosa šećera nije uneta neka druga hrana. Kod miševa kod kojih su glukoza i frutoza unete nakon obroka, tanko crevo ih je preradilo kako treba.
Po rečima vođe ovog istraživanja, prof. dr Džošua Rabinovica, ovo istraživanje potvrđuje vrednost tradicionalnih saveta u ishrani: da slatkiše (uključujući i voće) ne treba konzumirati pre jela, nego posle jela, ali, naglasili su istraživači, samo u umerenim količinama. "Jer, postoji suštinska fiziološka razlika u tome kako se prerađuju male količine šećera, i kako se prerađuju velike količine šećera", prokomentarisao je prof. Rabinovic.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter