Izvor:
14.03.2018 u 21:44
0

JOGURT ŠTITI SRCE: Kombinujte ga sa ovim namirnicima kako bi poboljšali delovanje!

Bar tako pokazuje nedavno istraživanje, koje ukazuje da konzumacija probiotskog jogurta može da smanji rizik od srčanog napada od 19 do 30% kod osoba koje pate od povišenog krvnog pritiska.

Istraživači su analizirali podatke o više od 55.000 žena starosti 30-55 godina i preko 18.000 muškaraca, starosti 40-75 godina, dobijene proučavanjem zdravlja zdravstvenih profesionalaca. Svi subjekti proučavanja su imali visok krvni pritisak, a njihovo zdravlje je praćeno minimum 30 godina.
Dobijeni podaci su pokazali da žene koje pate od visokog krvnog pritiska, ali konzumiraju jogurt bar dvaput nedeljno, imaju 30% manje šanse da dožive srčani ili moždani udar. Kod muškaraca, rizik je bio manji za 19%.
Istraživači pretpostavljaju da je ovaj efekat posledica kombinacije prirodnih bakterija koje fermentišu jogurt i kalcijuma, koji je koristan za srce osoba koje su izložene riziku. Ranija proučavanja su pokazala da je kalcijum veoma bitan za normalne kontrakcije i opuštanje srca. Takođe, poznato je i da probiotici, koji se nalaze u fermentisanim namirnicama, doprinose sniženju krvnog pritiska.
Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Hypertension.

Napomena: Ako već jogurt tako povoljno deluje, svakako da njegovo delovanje možete poboljšati kombinujući ga sa namirnicama za koje je već poznato da su zdrave za srce – na primer, sa jabukama, borovnicama, jagodama, malinama, orašastim voćem…

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter