Izvor:
01.04.2018 u 23:05
0

SAČUVAJTE ZDRAVLJE: Evo kako da proverite da li su jaja sveža, ali i mnoge druge namirnice! (FOTO)

Da na vreme sprečite trovanja neispravnom hranom.

Svaki deseti čovek na planeti nekada je patio od trovanja hranom, a obično do toga dođe zbog nepravilnog čuvanja hrane. Kako bismo to sprečili, bitno je da znate trikove uz koje ćete saznati da li je vaša hrana i dalje ispravna.

Jaja

Ona su dobra do 3 nedelje u frižideru i godinu dana u zamrzivaču, a kako biste proverili da li su dobra treba vam samo čaša vode. Ukoliko lagano potonu, onda su još uvek dobra, ali ih bacite ako plutaju.

Mleko

Mleko u tetrapaku koje nije otvoreno može da se upotrebi i nedelju dana nakon isteka roka. Ako želite da otvorenom mleku produžite rok nemojte ga držati u vratima frižidera već unutra.

Namazi i sosevi

Kečap je ispravan godinu dana ukoliko je neotvoren, a samo mesec dana kada se flašica otvori. Majonez može da stoji 4 meseca neotvoren ili 3 meseca otvoren u frižideru. Soja sos možete d držite otvoren do 3 godine, a neotvoren skoro pa zauvek. Senf je istog ukusa do 2 godine ako ga niste otvorili, a otvoren je upotrebljiv samo jednu godinu.

Lubenica

Sa njom je lako jer ako možete lako da razdvojite "meso" od kore koje je suvo onda je bacite. Isto je i sa sluzavim mesom, dok ona koju možete da jedete treba da ima lep miris koji je svež i sladak.

Mlevena govedina

Sveža može da vam stoji u frižideru 2 dana, a smrznuta nekoliko meseci. Uvek je bacite ako joj se promeni boja, izgleda sluzavo i loše miriše.

Slanina

Izdržaće do 2 nedelje u frižideru, ali je bacite ako primetite zelene tačkice po njoj, promeni strukturu i postane pihtijasta, ili kao neprijatno miriše.

Bademi

Mogu da traju 2 do 4 nedelje ako ih držite u dobroj posudi. Stavite posudu na neko mračno i hladno mesto, ali ako vidite neke crne tačkice po njima onda su se pokvarili.

Maslinovo ulje

Na polici vam može stajati godinu do dve, ali brzo se pokvari ako je na toplom i sunčanom mestu. Možete da ga držite u frižideru, ali će vam izgledati malo mutno kada ga izvadite.

Jogurt

Jedna nedelja je sasvim u redu da držite jogurt u frižideru ako nije otvoren, a 5 dana ako je otvoren. Pogledajte obavezno da se na flaši nij euhvatila neka buđ ili da jogurt nije promenio miris i teksturu

Losos

Zamrznuti losos možete čuvati 2 do 3 meseca u zamrzivaču, a svež će vam trajati 2 dana. Obratite pažnju da na njemu nemate sjajnu skramu ili prejak miris, a ako se meso lagano odvaja bolje ga bacite.

Izvor: Blic
Foto: pixabay,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter