Izvor:
05.05.2018 u 20:44
0

NISTE ZNALI: Sedam koristi od zelene salate!

Zelena salata je servirana na trpezama persijskih kraljeva još u 6. veku p.n. e. Stari Grci i Rimljani su je smatrali i hranom i lekom (za spavanje), a drevni Kinezi su verovali da donosi dobru sreću i jeli su je u posebnim prilikama.

1. Zelena salata ima malo kalorija, samo 12 u jednoj šolji, a gotovo nimalo masti. Zato se zelena salata preporučuje osobama koje žele da smršaju.
2. Sadrži vlakna i celulozu koji će vas zasititi i poboljšati varenje. Pomažući varenje, zelena salata vam na „duge staze“ pomaže i da se oslobodite viška kilograma, odnosno da održavate normalnu težinu. Vlakna takođe pomažu u uklanjanju soli žučnih kiselina iz organizma. Kada organizam nadomešta ove soli, istovremeno razlaže holesterol, te je zato zelena salata dobra i za srce.
3. A zelena salata je dobra za srce i zato što vitamin C i beta karotin koje sadrži, sprečavaju oksidaciju holesterola, što opet sprečava formiranje plaka na arterijama.
4. Od ukupnog broja kalorija u zelenoj salati, 20% su iz proteina. Sadržaj proteina može se povećati kombinacijom sa drugim zdravim proteinima, na primer iz mahunarki.
5. Zelena salata sadrži laktukarijum (bela tečnost koja je vidljiva kada isečete listove). Ova supstanca ima svojstva slična opujumu, samo bez jakih kontraefekata. Zato zelena salata deluje na opuštanje i dobar san, pa se osobama koje pate od nesanice preporučuje da pred spavanje pojedu nekoliko listova zelene salate ili iscede i popiju sok od zelene salate.
6. Minerali u zelenoj salati pomažu u čišćenju organizma od tokisina i održavaju ravnotežu kiselina i baza. Ova ravnoteža utiče da imate više energije, da jasnije mislite, bolje spavate i imate sjajnu i glatku kožu.
7. Zelena salata ima nizak glikemijski indeks, pa se preporučuje i dijabetičarima.

Rimska zelena salata ima najviše hranljivih sastojaka od svih vrsta zelenih salata, dok ajsberg ima najmanje. Naime, rimska zelena salata ima dva puta više proteina i kalcijuma, tri puta više vitamina K, četiri puta više gvožđa, osam puta više vitamina C i 17 puta više vitamina A (podaci američkog ministarstva poljoprivrede) od ajsberg zelene salate. Takođe, preporučuje se konzumiranje crvenih i tamnije zelenih vrsta zelene salate, jer sadrže više hranljivih satstojaka.

NAPOMENA:
Ukoliko nije organski gajena, zelena salata može da sadrži toksine i pesticide. Zato je konvencionalno gajenu zelenu salatu, pre upotrebe, najbolje držati potopljenu u vodi u kojoj je rastvorena 1 kašičica zeolita u prahu, jer on vezuje pesticide i teške metale.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter