KORISTAN ZA ZDRAVLJE: Biber lekoviti začin!

Biber je svakako jedan od najpoznatijih i najčešće korišćenih začina uz kuhinji. Nekad basnoslovno skup, sada je dostupan u svakom domaćinstvu. Ne samo da daje sjajan ukus jelima, već je koristan za zdravlje na više načina.

Najpoznatiji i najčešće korišćen je crni biber, a u prodaji se mogu naći i manje poznate egzotične vrste: beli, crveni i zeleni biber. 
Iako je biber nutritivno vredan, jer sadrži vitamine A, C i K, kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, bakar i natrijum, to nije njegov glavni kvalitet, s obzirom na malene količine bibera koje se koriste u ishrani. Mnogo su važnija etarska ulja koja sadrži - felandren, kariofilen, seskviterpen, kao i alkaloidi piperin, piperilin i kavicin koji mu i daju njegov ljut ukus - jer mu upravo ovi sastojci omogućuju lekovito delovanje. 
Pomaže protiv prehlada. Crni biber ima antibakterijska, antioksidansna i antiupalna svojstva, što ga čini odličnim začinom u hladnim mesecima godine, kada su učestala oboljenja disajnih puteva. S obzirom da podstiče cirkulaciju i otvara disajne puteve, biber može značajno pomoći u jačanju imuniteta i sprečavanju infekcija. Takođe, biber značajno pomaže izbacivanju sluzi sekreta iz disajnih puteva. 
Godi organima za varenje. Konkretno, piperin i kavicin, supstance koje biber sadrži, podstiču lučenje pljuvačke i želudačnih sokova, što je važan deo procesa varenja. Takođe, biber opušta creva i inhibira rast bakterija koje doprinose stvaranju gasova. 
Podstiče detoksikaciju organizma. Konkretno, biber podstiče znojenje i mokrenje, što doprinosi eliminaciji toksičnih materija iz organizma. 
Pomaže održanju telesne težine. S obzirom da podstiče metabolizam i saagorevanju kalorija, biber je korisna pomoć u eliminaciji masnog tkiva. 
Podstiče dobro raspoloženje. Piperni, glavni alkaloid bibera, ima antidepresivno delovanje. 
Pojačava delovanje kurkume. Dodatak prstohvata bibera kurkumi može da do 2000 puta poboljša bioiskoristivost kurkume.

 

Zdravahrana.com
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost