Izvor:
01.06.2018 u 20:16
0

NAJZDRAVIJE I NAJKORISNIJE VOĆKE: 6 razloga za trešnje!

I višnje, naravno, ako vam nisu suviše kisele. Izuzetno su niskokalorične (87 kalorija jedna šolja), a spadaju u najzdravije i najkorisnije voćke.

Odličan izvor vitamina C i biljnih vlakana. Jedna šolja višanja sadrži preko 2 grama biljnih vlakana i oko 16% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.
Smanjuju upale. Istraživanja objavljano u časopisu Journal of nutrition je utvrdilo da konzumacija trešanja i višanja smanjuje nekoliko biomarkera povezanih sa hroničnim upalnim bolestima. Posebno sok od višanja može da ublaži upalu zglobova kod osoba koje pate od arrtritisa i gihta.
Poboljšavaju funkcionisanje mozga. Možda će vam zvučati neverovatno, ali istraživanja su pokazala da redovna konzumacija trešanja i višanja može čak da ublaži simptome Alchajmerove i Hantingtonove bolesti!
Štite mišiće. Trešnje i višnje mogu da smanje upalu mišića nakon intenzivnijeg napora, a na duže staze mogu da spreče oštećenja mišića. Vidok sadržaj antocijanina, koji deluju antiupalno, verovatno je objašnjenje za ovvaj efeket.
Pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Isti ti moćni antocijanini, koji daju intenzivnu crvenu boju ovom voću, ispoljavaju povoljan efekat na zdravlje srce. Istraživači univerziteta Mičigen utvrdili su da višnje mogu da "izmene faktore povezane sa srčanim oboljenjima i dijabetesom".
Pomažu da bolje spavamo. Trešnje su prirodan izvor melatonina, hormona koji pomaže kontrolu sna. A jedno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Medicinal Food utvrdilo je da sok od višanja pomaže odraslim osobama koje pate od nesanice.
Dakle, ne oklevajte, nego kupite trešanja i višanja dok im je sezona i jedite ih do mile volje:) A nije loša ideja ni da koji kilogram zamrznete za zimu (kada se sveže zamrznu, čuvaju najveći deo korisnih svojstava).

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter