ZDRAVA I ZADOVOLJNA: Evo koje namirnice bude osećaj sreće i zadovoljstva na prvi zalogaj!

 

O dijetalnoj hrani znamo već gotovo sve, ali koliko poznajemo područje povezanosti hrane s našim raspoloženjem? Na prvu biste mogli pomisliti kako je osećaj sreće svakako povezan s dobrim "cheat mealom", poput burgera ili slasnih palačinki, ali prevarili biste se.

Takva teško svarljiva hrana vas možda ostavlja s trenutnim dobrim osećajem, no dugoročno ne nosi ništa pozitivno, kako za vaše telo, tako i za um.

Nutricionistkinja Fiona Tuck se u svojoj knjizi bavi upravo ovim pitanjem, te objašnjava koja će vam hrana potencirati osećaj sreće i zadovoljstva, a koju bi trebalo izbegavati.

Za početak, upozorava da bi trebalo da znate kako je vaše telo "srećno" kad prima kvalitetne nutrijente. Morate mu osigurati dovoljnu količinu gvožđa, folne kiseline, vitamina D, vitamina B i triptofana, kako vam raspoloženje ne bi variralo. S druge strane, hrana koja sadrži velike količine masti i šećera može iscrpiti sve navedene nutrijente i rezultirati time da se osećate lošije. O kojim se to namirnicama radi u praksi?

Mahunarke, poput sočiva i leblebija, su nešto s čim nikad ne možete pogrešiti. Bogate su gvožđem i lake za svakodnevnu upotrebu. Dalje, losos je bogat aminokiselinom triptofanom koja direktno pomaže stvaranje serotonina, našeg hormona sreće. Nalazimo ga i u bananama, baš kao i vitamin B, stoga ovo voće jedite barem nekoliko puta nedeljno. Nadalje, orašasti plodovi i razne semenke (poput onih lanenih) sadrže veliku količinu minerala i dobrih masnoća. Jaja konzumirajte zbog proteina i izvora kolina (vitamin B8), koji su važni za rad neuroprenosnika i funkciju ćelujske membrane. I na kraju, ne zaboravite na složene ugljenohidrate, poput zobi i smeđe riže koji povoljno utiču na zdravlje.

Srbija danas
Foto: Arhjova

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
22:00 Parovi - Vruća stolica
02:30 Parovi - Live