Izvor:
27.06.2018 u 06:33
0

IZVOR ZDRAVLJA: Ovo voće poboljšava probavu i najbolje je protiv anemije!

Da zdravlje na usta ulazi dokazuju i brojne namirnice koje možete da kupite na pijaci, a na čelu povorke su i kajsije – jeftino voće čija sezona traje upravo od juna, pa sve do kraja avgusta, a obiluju blagotvornim efektima.

Pre svega kajsije zauzimaju visoko mesto na kulinarskoj sceni, a nezaobilazan su sastojak najrazličitijih poslastica, dok su slatko i džem od kajsija nešto bez čega je zaista teško zamisliti meni, posebno u zimskim danima. Ne zaboravimo ni rakiju!

Takođe, one su i odlična i pre svega niskokalorična užina tokom leta – na 100 grama imaju svega 50 kalorija. Zbog niske kalorične vrednosti predstavljaju idealnog saveznika ukoliko ste na dijeti, no još jedno svojstvo čini ih savršenim izborom za skidanje kilograma.

Naime, ovo voće je bogat izvor bikljnih vlakana, pa i te kako podstiče probavu i stoga se preporučuje svim osobama koje pate od neredovne stolice.

Nutricionisti ističu i kako kajsije sadrže vitamine B kompleksa, folnu kiselinu, vitamin E, a bogate su i gvožđem pa je poželjno da ih što češće konzumiraju svi oni koji imaju problema sa anemijom.

Takođe, kajsije su bogate karotenom, koji im i daje žuto-narandžastu boju , a u njima ima i značajnog udela vitamina C i kalijuma. Zahvaljujući provitaminu A korisne su za vid i štite od sunca. Pomažu organizmu u odbrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećenog tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju.

Zanimljivo je i da se sveži sok od kajsije, bez dodatka konzervansa i šećera – u tom obliku koristi kao lek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja. Takođe, narodni "lekari" savetuju da se uz pomoć njega borite sa kožnim tegobama poput ekcema ili opekotina.

Seme kajsije koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamena semena badema. Od ovog semena pravi se italijanski liker amaro, biskviti, dok se ulje iz kajsije koristi kao jestivo. Zbog bogatstva proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, seme se koristi i u kozmetičkoj industriji.

Savet za kupovinu kajsija:

Prilikom kupovine pripazite da kajsije ne budu zelenkaste ni pretvrde, a ako su mekane, dobro pogledajte da kora nije počela da tamni. Ako ih čuvate na sobnoj temperaturi, treba ih iskoristiti u par dana. U frižideru mogu stajati nešto duže.

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter