Izvor:
28.06.2018 u 05:39
0

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Jaja smanjuju rizik od srčanog udara!

U veoma obimnom istraživanju, koje je obuhvatilo više od 500.000 ljudi, utvrđeno je da svakodnevna konzumacija jaja smanjuje rizik i od srčanog i od moždanog udara.

Nadamo se da će zaključak ovog izuzetno obimnog istraživanja, koje je objavljeno u prestižnom medicinskom časopisu British Medical Journal (BMJ), konačno ispraviti nepravdu prema jajima koja se i dalje provlači u savremenom nutricionizmu.
Istraživački tim iz Kine i Engleske, predvođen istraživačima sa Univerziteta u Pekingu, poduhvatio se da ispita vezu između konzumacije jaja i kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara izazvanog ishemijom (začepljenjem krvnog suda) i moždanog udara izazvanog krvavljenjem.
Istraživanje je trajalo skoro 9 godina, a istraživači su se fokusirali na 416.213 ispitanika koji su na početku ispitivanja bili potpuno zdravi, konkretno, nisu imali ni dijabetes, ni kardiovaskularne bolesti ni rak.
Nakon dugog perioda praćenja, analiza rezultate je pokazala sledeće: u poređenju sa ispitanicima koji nisu konzumirali jaja, svakodnevna konzumacija jaja je bila povezana sa opštim manjim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja. A konkretno, oni koji su konzumirali jedno jaje dnevno imali su 26% manji rizik od moždanog udara izazvanog krvavljenjem, a 18% manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja u poređenju sa onima koji ne jedu jaja.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter