Izvor:
02.07.2018 u 05:33
0

BOGATSTVO HRANLJIVIH MATERIJA: Veoma zdravi spanać!

Spanać nije samo dobar izvor gvožđa, kako se obično predstavljao, već je po ukupnom bogatstvu hranljivih materija na vrhu liste zelenog lisnatog povrća, odmah iza kelja.

Spanać je odličan izvor vitamina i minerala i većinu svoje hranljive vrednosti zadržava i kada se skuva. Izuzetno je bogat folnom kiselinom (vitamin B9), koja je izuzetno važna za metabolizam, mozak i nervni sistem u celini. Spanać takođe sadrži: kalcijum, bakar, jod, gvožđe, magnezijum, kalijum, selen, cink, vitamin A, vitamin C i vitamin K.
Po sadržaju karotinoida je spanać takođe na drugom mestu među lisnatim povrćem. Sadrži dva glavna karotinoida – beta karotin i lutein, ali i neoksantin i violaksantin. Lutein je žuti pignemt koji se u velikoj meri nalazi u mrežnjači. Zato lutein iz spanaća može da pomogne u prevenciji degenerativnih oboljenja oka, kao što su katarakta i degeneracija žute mrlje.
Što se tiče neoksantina, jedno proučavanje in vitro pokazalo je da ovaj karotinoid suzbija upalu, ali i razmnožavanje ćelija raka prostate. Neka istraživanja su takođe otkrila da flavonoidi koje spanać sadrži pokazuju antimutagene efekte (štite DNK).
Proučavanje na ljudima je takođe pokazalo da konzumacija napitka od spanaća (smutija) značajno povećava koncentraciju nitrata u plazmi, što dovodi do sniženja dijastolnog krvnog pritiska tokom 2,5 sata nakon konzumacije, a taj efekat traje 5 sati. To ukazuje da spanać može biti koristan u regulaciji krvnog pritiska.
U tradicionalnoj medicini, lišće spanaća se koristilo kao diuretik i laksativ, ali i kao sredstvo za neutralisanje u slučajevima trovanja i infekcija.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter