Izvor:
11.07.2018 u 07:53
0

RIZNICA ZDRAVLJA: Pet razloga da kupus jedete svakodnevno!

1. Snaži imunitet
U stotinu grama svežeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovina dnevne preporučene doze za tom hranjivom materijom. Uz to sadrži značajne količine beta-karotena te minerala kalijuma, gvožđa i magnezijuma. Najlekovitiji je kada ga jedete sirovog ili ukiseljenog, a gubi svoje zdrave kvalitete s produženom termičkom obradom.

2. Podstiče probavu i mršavljenje
Čak 92,5 posto kupusa čini voda, pa ne čudi da se ovo povrće smatra dijetetskom namirnicom s tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda koja se preporučuje osobama na dijeti. Uz to usporava pretvaranje šećera i drugih ugljenih hidrata u mast. S obzirom na to da ima i visok postotak celuloze, podstiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.

3. Štiti disajne puteve
Sok od kupusa delotvoran je lek kod plućnih bolesti, a njegovo grgljanje smanjuje bol u grlu. On pomaže u čišćenju disajnih puteva kod bronhitisa ili astme.

4. Čuva zdravlje želuca
Kupus sadrži sulforafan. Reč je o organskoj kombinaciji koji čuva gastrointestinalni trakt od povratnog toka želučanog sadržaja prema gore u jednjak (refluks kiseline). Uz to eliminiše bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni uzorčnik čira na želucu. Po decilitar soka od kupusa treba popiti triput dnevno, pre svakog glavnog obroka.

5. Smanjuje upale u telu
Ovo povrće ima snažna antiupalna svojstva, a obloge od kupusa česta su preporuka za razne vrste bolesti. Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinfikuje ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otekline i ozebline, kao i migrene. Povrh svega, on ublažava depresiju i teskobu, poboljšava koncentraciju, a neke studije tvrde i kako jeluje preventivno protiv raka.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Zenskimagazin.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter