parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

REŠENA DILEMA: Zašto neki ljudi treba da jedu zrele, a drugi zelene banane?

 

Britanski nutricionista Rajnon Lamber napominje da su banane, nezavisno od toga da li su zelenkaste ili veoma zrele, odličan izvor kalijuma i drugih hranjivih materija. Kaže da se ne može reći da je jednu vrstu bolje jesti od druge, jer svaka ima nekih prednosti, ali i nedostataka ukoliko ljudi imaju određene zdravstvene tegobe.

Evo zašto neki ljudi biraju one jako zrele sa braon tačkicama dok su drugima draže pomalo zelenkaste:

Nedovoljno zrele banane

One sadrže manje šećera i ljudi koji imaju dijabetes, trebalo bi da biraju one pomalo zelenkaste. Naime, što je banana više zrela, skrob u njoj se više pretvara u šećer. Upravo skrob je odgovoran za duži osećaj sitosti.

- Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane čini 80 do 90 odsto ugljenih hidrata koji se, kako banane dozrevaju, menjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane - objasnila je  Rajnon Lamber , a prenosi Insider.

Jako zrele banane

One se lakše vare pa su bolja opcija za ljude koji imaju problema s probavom.

- Nedovoljno zrele banane sadrže spomenuti rezistentni skrob koji ljudi ne mogu da vare, ako može da bude dobar kao što su i dobre crevne bakterije. To je vrsta skrobnog materijala s kojime se bakterije hrane - kaže Nikolas Gilic, direktor instituta "Dole Nutrition" koji se bavi istraživanjima vezanima za ishranu.

- Kada se otporni skrob menja u jednostavni šećer, a banana postaje zrelija, tako postaje i lakše varenje prosečnoj osobi - dodaje nutricionista.

Zapravo, stručnjaci kažu da što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, zdravija je za naše telo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalijum i antioksidanse.

Potpuno braon banane

One su prepune antioksidansa. Kada su banane gotovo potpuno braon ili potpuno braon, one su u osnovi pune šećera koji je nastao od skroba. Slađe su zbog čega ih mnogi ljudi koriste u pripremi kolača. Takođe, hlorofil u njima je poprimio novi oblik.

- Upravo ova razgradnja hlorofila je razlog zašto se nivo antioksidansa povećava kada su banane starije. Dakle, potpuno braon banana je antioksidativna elektrana - stoji u članku koji je objavio Univerzitet Spun.

24 časa.hr
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 Letnji kamp - Buđenje
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp - Live
12:55 Vesti
13:05 Letnji kamp - Live
14:00 Čađava mehana
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
21:00 Jedna pesma, jedna želja
22:30 Letnji kamp - Veče sa poznatima
02:30 Posle ručka (R)