Izvor:
26.07.2018 u 07:32
0

NIJE DOBAR ZNAK: Ukoliko vam je stomak tvrd postoji opasnost da ste izloženi riziku od veoma opasnih bolesti!

Stomak koji je tvrd kao kamen nije uvek dobar znak.

Ukoliko imate salo na stomaku, a on je tvrd kada ga pritisnete, postoji opasnost da ste izloženi riziku od veoma opasnih bolesti.

– Tvrd stomak je kao da imate tempiranu bombu zakačenu za telo. Ona povećava šanse da obolite od neke srčane bolesti ili dijabetesa, a još je gore ukoliko ste pušač ili imate dijabetes, rekao je profesor doktor Žan-Pjer Despre.

Tvrdi stomak je posledica nagomilanog visceralnog sala ili masti koje se nalazi locirano između organa i zida stomaka. Toliko je tesno “upakovano” da ne postoji slobodan prostor. Salo se akumulira u abdomenu i gura zid abdomena ka spolja, stvarajući tako izgled kao da imate veliki stomak. Dok salo samo po sebi nije problem, nevolje nastaju zbog tkiva koje čini da se abdomen izduje jeste opasno. Zbog toga je vaš stomak tvrd kada ga pritisnete.

Ovo se javlja kao posledica genetskih predispozicija, a javlja se više kod muškaraca nego kod žena. Sedeći način života povezan je sa većom količinom visceralnog sala.

Dok je tvrdi stomak posledica visceralnog sala, meki i obli trbuh nastaje zbog sala koje se gomila ispod površine kože. Ukoliko imate ovakvo salo, onda možete da primetite kako vam se stomak talasa kod pokreta tela. Nastaje kao posledica slabe fizičke aktivnosti i hrane koja je bogata mastima i veoma kalorična, a kod žena se javlja u periodu menopauze.

Male količine potkožnog sala nisu opasne, ali mnogi ljudi koji imaju više potkožnog sala imaju i dosta visceralnog sala koje jeste opasno po zdravlje. Može da dovede do kardiovaskularnih bolesti i pojave dijabetesa tip 2. Opasnost postoji čak i ako niste gojazni.

Dobre vesti su da smanjenjem telesne težine za 5 do 10 odsto dovodi do gubitka 25 do 40 odsto količine visceralnog sala. Ishrana bogata celim žitaricama i smanjenje masne hrane i šećera dovešće do gubitka ovog sala. Ukoliko imate tvrd stomak na dodir nemojte da paničite. Shvatite ovo kao ozbiljno upozorenje i promenite navike u ishrani kako biste bili zdraviji.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter