Izvor:
06.08.2018 u 13:47
0

UPOZORENJE: Svaka promena u broju otkucaja srca je signal da nešto nije kako treba!

Svaka promena u broju otkucaja srca može da bude upozorenje da nešto nije kako treba.

Prema mišljenju stručnjaka, prosečan broj otkucaja srca u životu je oko 2,5 milijarde, što je oko 100.000 puta dnevno i preko 7.000 litara krvi koja prođe kroz srce.

Srce diktira broj otkucaja u minutu i dok vam broj tih otkucaja nije poznat kao vaš krvni pritisak, ta brojka je veoma važna. Broj otkucaja srca u minuti kada se nalazite u stanju mirovanja govori mnogo o tome kako vam srčani mišić radi. Stanje mirovanja podrazumeva da se ne naprežete već se opuštate, relaksirate i smireni ste. Otkucaji srca su vam najsporiji kada spavate i povećavaju se kada ste aktivni.

Normalan broj otkucaja usrca kada odmarate je 60 do 100 u minuti. Tada se vaše srce odmara i ova brojka pokazuje da nije neophodan veći napor srca iz bilo kog razloga.

-Mislite o vašem srcu kao o automobilu, a vašoj krvi i kiseoniku kao gorivu na koje on ide. Što brže vozite više goriva i koristite, više krvi se pumpa kroz srce, a više goriva znači i više rada za srce koje može da se umori, objašnjava Kejt Treinor direktorka Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Otkucaji srca koji prelaze 100 dovode do stanja koje se naziva tahikardija, a javlja se u slučaju prehlade, anemije, dehidratacije ili fizičkog i emocionalnog stresa koji dovodi do oslobađanja hormona adrenalina.

-Adrenalin je kao benzin na vatri za srce. Može da dovede do većih problema od gubitka svesti do stvaranja krvnih ugrušaka koji vode do šloga ili zastoja rada srca, dodala je Kejt.

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji u stanju mirovanja imaju 84 ili više otkucaja u minuti u proseku od 5 godina imaju 55 procenta veće šanse da umru od neke srčane bolesti od onih koji imaju manje od 84 otkucaja.

Stanje u kome je broj otkucaja u minutu manji od 60 u minuti naziva se bradikardija i može da izazove nedovoljnu cirkulaciju krvi u mozgu.

-Abnormalno spor rad srca može da dovede do osećaja umora, vrtoglavice i gubitka svesti, objašnjava Sunit Mital iz Društva za rad srca.

Ovo stanje se javlja ukoliko uzimate neke lekove kao što su beta blokatori za visoki pritisak ili lekovi za hipotireozu. Ali to ne mora da znači nužno i zlo, piše Womans heltmag. Sportisti kao što su biciklisti i trkači imaju i manje od 40 otkucaja u minutu kada se odmaraju.

Kako biste održali normalan rad srca i broj otkucaja kada mirujete neophodno je da vežbate. Uključite kardio i vežbe snage u vašu rutinu i 150 minuta nedeljno vežbajte.

Ukoliko želite da pratite vaše otkucaje trebaće vam fitnes spravice za brojanje otkucaja, jer su one u 95 procenta tačne. Možete i bez toga izbrojati otkucaje tako što ćete kažiprst i srednji prst staviti na vrat pored dušnika, onda izbrojite broj otkucaja u 15 sekundi i taj broj pomnožite sa 4. Pratite stanje i upoređujte rezultate, a u slučaju da primetite neke velike oscilacije obratite se lekaru.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Twitter/ZenopaLtd

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter