parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

MALO KO ZNA: Hemikalije u kafi mogu da izazovu rak!

Ljubitelji kafe uživaju u crnom napitku na različite načine – stavljaju u nju šećer, ratluk, mleko ili brendi, međutim niko od njih sigurno ne želi da da uz prvu jutarnju dobije i – akrilamid.

Iako niste naručili ovu hemikaliju uz vašu kafu, proces prženja zrna kafe možda generiše akrilamid koji je potencijalni kancerogen.

Studije su pokazale da akrilamid može uzrokovati nekoliko vrsta kancera kod pacova i drugih glodara. Telo pretvara akrilamid u glicidamid koji, zauzvrat, može da ošteti DNK.

Iako američki Nacionalni institut za rak smatra da je za akrilamid “razumno predvideti” da je ljudski kancerogen, ljudi i pacovi nisu ista stvar, piše "Forbs".

Mi i ovi glodari možemo apsorbovati i preraditi akrilamid različitim brzinama i do danas epidemiološka istraživanja nisu pokazala vezu između konzumiranja akrilamida i rizika od raka kod ljudi.

Treba imati na umu da epidemiološke studije o akrilamidu nije lako uraditi. Teško je pratiti koliko mnogo akrilamida osoba proguta tokom vremena, a mogu proći godine dok se ne pojavi rak.

Naučnici su ranije izvestili o problemima nervnog sistema kod dva radnika koja su bila izložena visokim nivoima akrilamida tokom rada u elektrani na pripremi uglja.

Ali do danas nije jasno ustanovljen bezbedan i rizičan nivo akrilamida.

Doze ove hemikalije koje se eksperimentalno daju glodarima mogu biti hiljadama puta veće od količina koje ljudi prime ishranom tokom kratkog vremenskog perioda.

Ali, niko ne zna šta donosi dugoročno izlaganje niskim nivoima akrilamida.

Takođe, kafa nije jedini potencijalni izvor ove hemikalije. Ona se takođe nalazi u dimu cigareta. Zagrevanjem raznih biljaka i zrnevlja na visokim temperaturama dok ne postanu hrskave i promene boju u braon može generisati akrilamid.

To je takozvana Mejarova reakcija – hemijska reakcija između amino kiselina i monosaharida.

Ova reakcija, iako veoma ukusna, može takođe proizvesti akrilamid, posebno ako je u pitanju amino kiselina asparagin koja se nalazi u krompiru i žitaricama.

 

Blic.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost