Izvor:
21.08.2018 u 10:10
0

NEMOJTE IGNORISATI PROMENE NA TELU: Telo poručuje da niste zdravi!

Ljudsko telo je neverovatna mašina koju treba redovno servisirati i paziti.
Upravo zbog toga, vrlo je važno da osluškujete što vam ono govori. Ovo su neki od znakova koje ne smete ignorisati…

Seda kosa pre 40 godine
Sede vlasi prirodna su pojava koja često zavisi od genetike. Međutim, ako imate više od 50 odsto sede kose već u 30. godini života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

Mladeži
Iako je većina mladeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koji su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza može nastati zbog prekomernog izlaganja suncu i njegovog UV zračenja i ubraja se u pretkancerogene promene.

Beonjača
Beonjača bi trebalo uvek da bude bela. Osim neispavanosti ili prehlade, ovaj deo oka može otkriti i neke opasne promene u organizmu. Žuta beonjača može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

Ispucale usne
Neprijatne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promenama temperature i vetrom. Ali one koje se često javljaju na završecima usana, kao i unutrašnje ranice, mogu biti znak nedostatka vitamina B i cinka. Ako su pucanja usana učestala, uzrok može biti gljivična infekcija.

Otečen vrat
Ako ste primetili da vam vrat izgleda otečeno, odmah potražite savet lekara. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitastom žlezdom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

Gubitak obrva
Obrve s godinama postaju ređe, ali nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitastom žlezdom, hipertireoze – preaktivne štitaste žlezde, ili hipotireoze – smanjenog rada štitaste žlezde. Ovakve promene praćene su i gubitkom kose.

Crveni dlanovi
Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekcema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. Međutim, isto tako, ovakva promena može biti i znak bolesti jetre.

Promene na noktima
Nokti vam mogu mnogo otkriti o stanju vašeg tela, a uzroci promena mogu biti razni. Bele linije ukazuju na nedostatak proteina, krhki, tanki i nokti koji se listaju ukazuju na nedostatak kalcijuma, a ako su modri, to može biti znak da možda imate probleme s disajnim putevima.

Hladna stopala
Stopala su deo tela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Rajnaudova bolest (povremene epizode bledih i modrih prstiju) jeste autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje krvnih sudova u delovima tela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, bledi pa čak i utrnuti.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter