Izvor:
22.08.2018 u 10:24
0

ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Kako da lepše savladate menopauzu uz pomoć ovih biljaka!

Ukoliko ste trenutno u menopauzi, sigurno tragate za rešenjem problema koje ovo stanje prati. Menopauza vam svakodnevno može oduzimati dosta energije i unositi nervozu. Lekovi nisu rešenje i često mogu i pogoršati situaciju. Zato je najbolji način da se rešite ovih neprijatnosti onaj koji dolazi iz prirode. Predstavljamo vam biljke koje će vam pomoći.

Žalfija tera valunge:

Žalfija se tradicionalno koristi za ublažavanje talasa vrućine, tj. valunga. Bogata je taninima, zahvaljujući kojima smanjuje preterano lučenje telesnih sokova. Osim valunga, može da ublaži i noćno znojenje i obilne menstruacije. Potopite 1–4 g suve žalfije u ključalu vodu i pijte tri šolje dnevno. Čaj od žalfije ponekad izaziva nadraženost usta, pa ako vam se to desi, pijte više vode tokom dana. Žalfija može i da smanji apsorpciju kalcijuma i gvožđa, pa napravite pauzu od dva sata između dve doze.

Soja ublažava simptome!

Proizvodi od soje glavni su izvor fitoestrogena, biljnih jedinjenja koja imaju blago estrogeno dejstvo na organizam. Oni mogu da ublaže simptome menopauze i da štite od nekih zdravstvenih problema koji prate menopauzu. Uzimanje sojinih fitoestrogena u količinama većim nego onima u hrani može da izazove probleme kod žena koje pate od nekih oboljenja ili uzimaju određene lekove. Zato se prvo konsultujte s lekarom.

Kantarion je odličan za nervozu.

Osim valunga, noćnog znojenja i nesanice česti simptomi menopauze su i depresija i uznemirenost. Valunge i znojenje ublažava cimicifuga, poznatija kao ženski koren, dok kod emotivne rastrojenosti pomaže kantarion. U dogovoru s lekarom možete da uzimate suplemente koji se kupuju u apotekama.

Crvena detelina dobra za hormone!

Najnovija istraživanja pokazuju da listovi crvene deteline sadrže fitoestrogene slične onima u soji. Međutim, klinička testiranja dejstva fitoestrogena u crvenoj detelini dala su kontradiktorne rezultate, pa je neophodno još istraživanja. Smatra se da bi ova biljka mogla da spreči pogoršanje stanja kardiovaskularnog sistema i kostiju, kojima su izložene mnoge žene posle menopauze. U dogovoru sa lekarom uzimajte preparate na bazi izoflavona crvene deteline u dozama 40–86 mg dnevno.

Matičnjak za miran san!

Matičnjak je idealan za žene koje su zabrinutije i osetljivije na stres. Pošto opušta, može da pomogne i protiv poremećaja sna. Matičnjak umiruje i poboljšava raspoloženje kada imate osećaj da ste potonuli.

Koristi se i za poboljšavanje umnih sposobnosti, a preliminarna istraživanja ukazuju da je odličan za pamćenje i koncentraciju. Potopite u ključalu vodu 1–2 kašičice svežih nadzemnih delova matičnjaka. Pijte po jednu šolju dva-tri puta dnevno, a poslednju dozu uzmite 60 minuta pre spavanja. Pošto može da utiče na dejstvo nekih lekova, posavetujte se s lekarom pre uzimanja.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter