Izvor:
24.08.2018 u 09:03
0

ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Ako se ova tehnika razvije sve krvne grupe bi postale nulta, što bi spasilo na hiljade života!

Ako se ova tehnika razvije, više ne bi bilo problema sa nedostatkom retkih krvnih grupa – sve bi postale nulta krvna grupa, što bi spasilo na hiljade života.

U laboratorijskim testiranjima sa enzimima koje stvaraju crevne bakterije, naučnici su pomoću njih su uspeli da transformišu krvnu grupu A u krvnu grupu 0!

Enzim je svaki protein koji je u stanju da katalizuje neku biohemijsku reakciju u živim organizmima.

Uskoro klinička istraživanja

Naučnici sa Univerziteta British Columbia objasnili su da su uz pomoć enzima iz crevnih bakterija uspeli da uklone antigene s površine crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) davaoca, prisutnih kod krvne grupe A, ali ne i kod krvne grupe 0.

Njihovo uklanjanje u ovom procesu je izuzetno važno, jer spomenuti antigeni mogu da prouzrokuju kobnu imunu reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. To znači da će imunitet primaoca krvi "pomisliti" da davalac sa krvnom grupom A zapravo ima krvnu grupu 0 i neće je napasti misleći da je strano telo.

U izvanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za proveru krvne grupepacijenta kojem je hitno potrebna krv, zbog čega službe moraju da imaju zalihe dovoljne količine krvne grupe 0. Naučnici ističu da bi klinička istraživanja mogla da počnu uskoro, kako bi se ova tehnika usavršila i primenjivala u cilju spasavanja života.

Zamisao o promeni krvne grupe uz pomoć enzima nije novost. Naučnici sa ovog univerziteta na njoj rade već neko vreme. Jedan od njih, dr Stiven Vajters, koji je rezultate istraživanja izneo na kongresu Američkog udruženja hemičara i biohemičara u Bostonu, objasnio je kako se pokazalo da su enzimi crevnih bakterija najefektniji u ovom procesu.

"Optimističan sam jer imamo vrlo zanimljivog "kandidata" kojim se darovana krv može pretvoriti u tip 0. Naravno, pred nama je još puno kliničkih istraživanja koje moramo da obavimo da bismo bili sigurni kako neće biti nikakvih štetnih posledica, ali za sada sve izgleda obećavajuće", rekao je dr Vajters.

0 kao univerzalni donor

Kako ne bi došlo do neželjenih i kobnih posledica i potencijalnog smrtnog ishoda u slučaju davanja "pogrešne" krvne grupe, naučnici su podsetili na nekoliko činjenica.

Postoje četiri glavne krvne grupe: 0, A, B i AB.

– A grupa može da donira krv A i AB krvnoj grupi, ali ne može da prima A i 0 grupu.

– B grupa može da donira B i AB krvnoj grupi, ali može da prima B i 0 grupu.

– AB grupa može da donira samo AB krvnoj grupi, a može da prima krv od sve četiri krvne grupe.

– 0 grupa može da donira svima, ali može da primi samo krv osobe s 0 krvnom grupom.

– Krvne grupe su nasledne i nepromenljive karakteristike našeg organizma.

– Krvna grupa 0 je "univerzalni donor" jer nema antigene na svojim ćelijskim membranama. To znači da u eritrocitima krvne grupe 0 nema nikakvog faktora koji bi razarao tuđu krv pa ljudi sa tom krvnom grupom mogu da doniraju krv svima.

Izvor: Kurir
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter