Izvor:
10.09.2018 u 05:16
0

PAZITE: Ovi lekovi mogu da izazovu gibitak sluha kod žena!

Neki od najpopularnijih lekova protiv bolova mogu kod žena da izazovu gubljenje sluha, pokazalo je istraživanje bolnice u Bostonu.

Na žalost nije odgovorilo da li se ta konstatacija odnosi i na muškarce.

Istraživanje je raspolagalo sa podacima 55.000 žena i njihovim iskustvima sa učestalim korišćenjem aspirina, nesteroidnih protivupalnih lekova, među kojima se ističe brufen i acetaminofen, prenosi "24sata.hr".

Ispalo je da je kod onih žena koje su duže od šest godina učestalo koristile brufen ili acetaminofen, između devet i 10 odsto njih gubile su sluh.

One koje su koristile aspirin, nisu imale takvih problema.

Autori studije ističu da se posledice koje se navode, ne odnose na povremeno korišćenje tih analgetika, nego na učestalo, kad su žene njima nastojale da se reše hroničnog bola.

To nije jedina neželjena nuspojava. Studije pokazuju da se korišćenju tih lekova povećava rizik od srčanog udara, visokog pritiska i problema s bubrezima.

Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih posmatranja rezultata može naslutiti da bi problem mogao da bude u direktnom uticaju na slušni aparat ili na posljedicu poremećenog krvnog pritiska i visinu kiseonika u najosetljivijim delovima slušnog aparata.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter