Izvor:
16.09.2018 u 15:54
0

POVEDITE RAČUNA: Ukoliko sedite čitav dan u kancelariji, evo šta bi trebalo da jedete!

Ukoliko dosta vremena provodite u kancelariji i sedećem položaju morate ishranu prilagoditi ovakvom životnom stilu. Pritom, što duže sedite, više ste gladni i skloni gojenju, a može se desiti da imate i problem sa hipetrtenzijom i povišenim šećerom. Namirnice koje preporučujemo su zdrave, zasitiće vas i pružiti vam neophodne vitamine i minerale, ali i njih konzumirajte umereno.

Koštunjavo voće, kao izvor vitamina E i omega masti

Ukoliko ga redovno jedete, smanjićete upalne procese u telu. Razlog tome su flavonoidi koje sadrže. Nutricionisti savetuju da već ujutro pojedete nešto od ovog voća, poput smutija sa kupinama/malinama. Oni su bogati omega-3 masnim kiselinama. Najviše ih ima u orasima, a bademi najviše sadrže antioksidanata i vitamina E.

Ukombinujte ga sa medom

U kombinaciji sa medom orah je izuzetan prirodni lek, jer organizmu obezbeđuje sve neophodne vitamine, minerale, belančevine, masti, ugljene hidrate. Mešavina je naročito dobra za lečenje iscrpljenosti i malokrvnosti.

Sprema se tako što se pola kilograma livadskog meda pomeša sa pola kilograma mlevenih oraha i jednim limunom. Ovako spremljen lek uzima se svaka tri do četiri sata, po jedna kašičica, sve do oporavka.

Za lečenje hipertenzije i anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, svakodnevno treba uzimati 100 grama oraha sa istom količinom meda, u trajanju od najmanje 45 dana. Isti način lečenja delotvoran je i kod ishemije (nedovoljna ishranjenost) srca.

Ananas eliminiše celulit, ali i …

U ananasu se nalazi mnog bromelaina, koji deluje protivupalno. Zbog svojstava koja poseduje, ananas se preporučuje kao pomoć kod mršavljenja, ali i eliminisanja celulita i bora. Delotvoran je i kod hiperpigmentacije koja je uzrokovana starenjem, pa može da izbledi ili potpuno eliminiše "staračke pege".

Maslinovo ulje zdravo ali …

Maslinovo ulje je pravo čarobno oružje: deluje protivupalno, smanjujući rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Maslinovo ulje je izvrsna namirnica, najbolja masnoća koju poznajemo, no kao i druge masnoće vrlo kalorična. Minimalna dnevna količina masnoća je 10 grama (2 čajne žličice) što daje 90 kalorija.

Dakle, maslinovo ulje ne sme se koristiti preterano, ali dobra je vest je da za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako, maslinovo ulje je snažan antioksidant visoke hranjive vrednosti na kojem će vam telo biti zahvalno. Važno je samo koristiti ga umereno. U pripremi hrane morate koristiti masti, zato ih birajte pametno.

Srbija danas
foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter