Izvor:
27.09.2018 u 07:28
0

BIĆETE SREĆNIJI, A I ZDRAVIJI: Razlozi zbog kojih će plivanje doneti preporod vašem organizmu!

Ljudsko telo je u vodi lakše za gotovo 50 posto od svoje težine, zbog čega je boravak u vodi tako prijatan. Uz plivanje tokom vremena ulazite u kondiciju, a da vaše telo ne pati i nije pod opterećenjem.

Dakle, plivanje je prva aktivnost koju treba da počnete da upražnjavate, ukoliko želite da povratite kondiciju. Ovaj i dole navedeni razlozi neka vam posluže kao podstrek da odmah počnete sa ovom aktivnošću.

Sagorećete kalorije

Nijedna fizička aktivnost nije tako delotvorna u skidanju kalorija, kao plivanje. Za pola sata plivanja možete sagoreti čak 200 kalorija, a nećete se zamarati.

Kalorije iz hrane koju ste pojeli, brže ćete sagoreti plivanjem nego hodanjem.

Za samo 10 minuta određenim stilom možete potrošiti: 60 kalorija – prsnim stilom, 80 kalorija – leđnim stilom, 100 kalorija – slobodnim stilom (prsnim kraulom), 150 kalorija – leptir stilom.

Zato je plivanje odlična fizička aktivnost i za one koji žele da skinu višak kilograma. Kada osećate pad energije, plivanje je pravi izbor da biste se napunili istom i postigli željeni efekat.

Otklanja stres i poboljšava san.

Redovno plivanje smanjuje stres, nervozu i poboljšava san. Dovoljno je da plivate kako biste osetili mentalne dobrobiti, jer dok plivate usmereni ste na disanje, a to ima opuštajući učinak.

Plivanje produbljuje disanje, čime se snižava nivo kortizola, hormona stresa i automatski umiruje ceo organizam, poboljšava se raspoloženje, a otpušta se i hormon sreće, endorfin. Plivanje smnjunje štetni učinak stresa na mozak i moždane funkcije, a poboljšava pamćenje i mentalne funkcije.

Poboljšava izgled kože.

Ovo se odnosi samo na morsku vodu, jer voda u bazenu je hlorisana i negativno deluje na kožu. Morska voda je bogata mineralima poput magnezijuma, natrijuma i kalcijuma, koji hrane kožu i čine je zdravom.

Plivanjem u morskoj vodi ubalažićete psorijazu, ekceme i koža se čisti od akni

Smanjuje rizik od dijabetesa.

Polusatnim plivanjem jednom nedeljno, možete smanjiti rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Čak i ako imate dijabetes tipa 1, plivanje će vam pomoći da povećate osetljivost na insulin.

Ublažava astmu.

Dobra vest za asmatičare je da plivanje ublažava astmu i povećava kapacitet pluća. Pluća moraju intenzivnije raditi, kako bi obezbedila kiseonik za krv i time se smanjuju simptomi astme.

Odlična vežba za trudnice.

Plivanje je odlična aktivnost za trudnice, jer nema opterećenja na zglobove i stomak, a u vodi nema pregrevanja koje je loše za trudnice. Budući da plivanje jača srce, njime se poboljšava cirkulacija krvi što je za trudnice i njihove bebe veoma dobro. Time se smanjuje i oticanje zglobova.

Kurir
Foto:: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter