Izvor:
01.10.2018 u 16:14
0

OBRATITE PAŽNJU NA GORIVO KOJE UNOSTTE U ORGANIZAM: Jedite ove namirnice i vaše srce će vam biti zahvalno!

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 miliona smrtnih slučajeva u svetu godišnje, a procenjuje se da će ih do 2030. godine prouzrokovati 23 miliona.

Neke od namirnica koje svakodnevno možete da jedete mogu da utiču na smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti.

– Zdravije srca se povezuje sa ishranom, vežbanjem, prestankom pušenja. Svakom takvom promenom smanjićete rizik od nastanka srčanih bolesti – kaže dijetetičarka Suzi Burel. Ona otkriva koje namirnice svakodnevno treba konzumirati da bi vaše srce bilo zdravije.

1. Voće i povrće

Banane, spanać, brokoli i krastavci prepuni su kalijuma. Takva ishrana u vezi je sa smanjenim krvnim pritiskom i manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

– Neka vam cilj bude da pojedete nekoliko voćki dnevno i barem dve do tri vrste povrća – napominje Burelova.

2. Orašasti plodovi

Orašasto voće je izvor zdravih masti, a orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama koje su jako dobre za zdravo srce.

Dijetetičarka kaže da se šaka orašastih plodova dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti.

3. Vlakna

– Vlakna iz mahunarki i voća, najpre jabuka i banana, snižavaju nivo 'lošeg' holesterola – kaže Burelova i savetuje da te namirnice budu deo vaše svakodnevne ishrane.

4. Prirodne masnoće

Dijetetičarka savetuje da izbegavate prženu hranu i povećate unos kvalitetnih masnoća iz namirnica kao što su maslinovo ulje, semenke i avokado.

5. Riba

Svaka riba je zdrava, ali omega-3 masnim kiselinama obiluju losos, sveža tuna i sardine.

– Ako ove tri vrste ribe uvrstite u svoju ishranu, to je najlakši način kojim ćete povećati unos omega-3 masnih kiselina i imati zdravije srce – poručuje Burelova

Izvor: B92
Foto: Wikipedia/Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter