Izvor:
09.10.2018 u 07:23
0

OBRATITE PAŽNJU: Izgled bradavice može da prepozna ozbiljan problem!

Svaka žena treba jednom treba da ide na redovne kontrole grudi, uključujući bradavice, a ove znakove ne sme da ignoriše.

Kao i grudi, i bradavice bi svaka žena treba redovno da se pregleda kako bi na vreme uočila eventualne promene koje mogu upućivati na neke zdravstvene probleme.

Svaka žena trebala bi jednom nedeljno da radi samopregled grudi, uključujući i bradavice.

Evo 7 činjenica o bradavicama koje treba da zna svaka žena.

Pojave na bradavicama koje ne smete ignorisati.

  • krv
  • iscedak
  • promene na koži koje ne prolaze
  • abnormalne kvržice
  • nacmiris
  • neuobičajena bol

Areola

Okružuje bradavicu i kod svake žene je drugačijeg oblika, veličine i teksture. Sitne kvržice na areoli sasvim su normalne i njihova veličina kao i broj mogu varirati u zavisnosti od temperature i količine vlage.

Broj kvržica može da se menja, ali ako primetite novu kvržicu koja ne prolazi posetite lekara.

Boja areole može da se promeni tokom trudnoće kada često potamni. Ta pojava je takođe potpuno normalna, kao i to da bradavice trajno ostanu tamnije.

Dlake na bradavici

Normalna su pojava i počnu da rastu tokom puberteta. Međutim, na povećani rast dlačica treba obratiti pažnju jer to može da ukaže na zdravstveni problem poput sindroma policističnih jajnika.

Takođe, u redu je odstraniti dlačice na bradavici. Najbolji način da to napravite, a da ne iziritirate ili oštetite osetljivu kožu bradavice je da dlačice počupate pincetom.

Svrab na bravici i oko nje

Može da ukaže na druge zdravstvene probleme, ali najčešće nije reč o nečem ozbiljnom. Uzrok svraba može biti i sredstvo za tuširanje ili brushalter. Ako svrab ne prolazi ili je propraćen bolom iliiscedkom iz bradavice posetite lekara.

Tokom menstruacije

Normalno je da su bradavice bolne i osetljivije na dodir, a nivo osetljivosti zavisi od žene do žene. Ako povećana osetljivost bradavica ne prođe nakon menstruacije, obratite se lekaru.

Dok dojite

Normalno je osetiti bol ili neprijatnost. Kako biste smirili bolne grudi i bradavice mogu da pomognu umirujući losioni i paracetamol.

Vrlo je važno da tokom dojenja nosite brushalter koji će odgovarati veličini i obliku grudi u to vreme. Dobra zaštita tokom dana pomoći će da vas grudi manje bole dok dojite. Kod dojenja možeda vam pomogne i narodni lek za najbrže ublažavanje upaljenih i bolnih grudi.

U menopauzi

Normalno je da se bradavice suše i da se na njima pojave sitne pukotine jer koža gubi elastičnost zbog smanjenja estrogena.

Negujte bradavice hidratantnom kremom te ih mažite nežnim pokretima. Ali, menopauza ne mora biti jedini uzrok suvoće bradavica i ako vas to brine, potražite pomoć lekara.

Kurir-stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter