Izvor:
02.08.2018 u 07:02
0

PRIRODNE TERAPIJE: Sprečite Parkinsonovu bolest!

Iako često mislimo da su oboljenja mozga genetski uslovljena, sve više istraživanja pokazuje da ishrana i način života igraju ogromnu ulogu u tome da li će se ova oboljenja razviti, ili koliko će brzo napredovati.

Zdravlje mozga zavisi od mnogo faktora, a u njih spadaju i zdravlje organa za varenje (crevne mikroflore), dobro snabdevanje ćelija mozga energijom, održavanje nivoa upala na minimumu, kao i korišćenje supstanci koje imaju zaštitno dejstvo na mozak. Delovanje ovih faktora se može poboljšati primenom sledećih prirodnih sredstava.
Kafa ili čaj. Kofein ne mora biti nezdrava navika, pogotovo ako imate u vidu prevenciju Parkinsonove bolesti. I crni i zeleni i beli čaj (varijante iste biljke) sadrže zaštitne komponente poznate kao katehini. Kako je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology, konzumacija dve šolje čaja dnevno može da smanjji rizik od Parkinsonove bolesti. Ali, i obična kafa ima isti zaštitni efekat – to je pokazalo drugo istraživanje objavljeno u prestižnom časopisu JAMA.
Koenzim Q10. Utvrđeno je da koenzim Q10 usporava napredovanje oboljenja mozga kao što je Parkinsonova bolest. U jednom istraživanju, objavljenom u časopisu Archives of Neurology, istraživači su utvrdili da uzimanje suplemenata Q10 smanjuje opadanje funkcija mozga povezano sa Parkinsonovom bolešću za 44%, pod uslovom da se primeni dovoljno rano. Iako je ovo proučavanje bilo malog obima, osnovno znanje o sposobnosti koenzima Q10 da podigne energiju ćelija mozga ukazuje da bi i obimnija proučavanja dala sličan rezultat. U ovom istraživanju, uzimane su doze suplementa 10 od 300 mg, 600 mg i 1200 mg, a rezultati su bili najbolji kod onih koji su uzimali najveće doze.
Gastrodin. Supstanca po imenu gastrodin, koja se dobija iz kineske orhideje (Gastrodia elata), u više proučavanja pokazala je efikasnost protiv Parkisonove bolesti. Kineska orhideja je tradicionalni lek u kinieskoj medicini, a gastrodin u obliku kapsula se može nabaviti na inostranom tržištu.
Vitamin B3 (nikotinamid ribozid). Ovo je oblik vitamina B3, a istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Cell Reports pokazalo je sposobnost ovog vitamina da očuva ćelije mozga. Izgleda da on poboljšava funkcionisanje energetskih centara u mozgu i unutar samih ćelija nervnog sistema. Tipično doziranje je između 2 i 17 grama dnevno, mada je kod onih koji su već oboleli od Parkinsona možda potrebno više.
Probiotici. Pošto je povezanost između mozga i organa za varenje snažna, nije iznenađenje da je nedavno proučavanje, objavljeno u časopisu Clinical Nutrition, utvrdilo da je redovno uzimanje suplemenata probiotika smanjilo markere štetnih pokazatelja Parkinsonove bolesti a povećalo prisustvo korisnih supstanci u organizmu, a takođe je donekle ublažilo i opšte stanje kod obolelih. Potrebno je dodatno istraživanje da se utvrdi koji tačno sojevi probiotika su najbolji, ali za početak se mogu koristiti suplementi koji sadrže više različitih sojeva probiotika.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter