Izvor:
11.10.2018 u 16:46
0

SIGURNO NISTE ZNALI: Koliku snagu u sebi nosi samo jedna kapljica vode!

Kada bi vam neko rekao koliku snagu u sebi nosi samo jedna kapljica vode, da li biste mu verovali? U prirodi, voda pomera planine, dok je učinak za čoveka apsolutno nemerljiv.

Smanjenim unosom vode snižava se volumen krvi koji dolazi u bubrege, srce, mozak i mišiće, što može da ima posledice po opšte zdravlje. Sveža voda, tako dostupna, pomoći će vam da podignete nivo odbrane organizma od niza neprijatnosti i problema. Dobra hidriranost sprečiće glavobolje, malaksalost, zamor i nedostatak energije, mnoge kardiovaskularne probleme, ali uticati na ubrzanje metabolizma.

Voda se gubi procesom disanja, znojenja, mokrenja i pražnjenjem creva, pa za jedan dan izgubimo oko 2,5 litara tečnosti. Da bi organizam dobro funkcionisao, potrebno je da nadoknadimo ovaj gubitak. Posebno je važno obratiti pažnju ako se aktivno bavimo fizičkim aktivnostima, jer se gubitak tečnosti značajno uvećava.

„Usled povećanog stepena znojenja tokom sporta ili fizičke aktivnosti, posebno u toplom ambijentu, preporučuje se povećan unos tečnosti u skladu sa gubitkom. Najbolje je da se nadoknadi onoliko tečnosti koliko gubimo tokom epizode naprezanja, što lako možemo utvrditi iz razlike telesne težine pre i posle vežbanja. Tečnost valja unositi neposredno pre, tokom i nakon aktivnosti na svakih 10 do 15 minuta, idelano je da temperatura bude oko 10 do 12oC“, ističe profesor dr Sergej Ostojić lekar i fiziolog vrhunskih sportista sa višedecenijskim iskustvom.

Iako pića kao što su mleko, sokovi, kafa i čaj sadrže veću količinu vode, ne treba zaboraviti da je čista voda najvažniji izvor tečnosti za funkcionisanje organizma. Trudnice i majke sa bebom treba da unose dodatne količine, kako se ne bi poremetio balans tečnosti i balans elektrolita u organizmu.

Ne postoji organ u našem telu koji ne zavisi od pravilnog unosa vode. Svaka kap koju u sebe unesemo dragoceni je doprinos našem opštem zdravlju. Zato se potrudite da dnevne obaveze podredite svom telu i njegovim potrebama.

Izvor: B92
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter