Izvor:
13.10.2018 u 10:09
0

POVIŠENA TEMPERATURA PRVI ALARM: Čuvajte se haraju virusi, spas je u mirovanju i unosu toplih napitaka!

Prelazni period, duži boravak u zatvorenim prostorijama, kao i sve hladnije vreme i nagle promene temperature donose mnoge bolesti, a trenutno haraju viroze. Iako stanje u domovima zdravlja nije kritično i čekaonice nisu prepune, treba jako paziti na higijenu i na to da li neko u našoj blizini ima virus i zaštititi se od infekcija koje se prenose kapljičnim putem.

Poslednjih nedelja lekari imaju najviše posla sa pacijentima koji im dolaze sa enterovirozama, koji traju do sedam dana, ali prolaze već nakon tri-četiri dana. Simptomi su peckanje u grlu, mučnina, neretko i povišena temperatura. Virus ulazi kroz nos ili usnu šupljinu i krvotokom se prenosi do probavnog trakta, što se manifestuje prolivom s vodenastom ili kašastom stolicom.

Temperatura je do 37,2°C i retko prelazi 38 stepeni, ali se ljudi lošije osećaju zbog gubitka kalijuma, natrijuma i ostalih nutrijenata, kao i vode. Zato se preporučuje povišen unos tečnosti u manjim gutljajima na svakih tri-pet minuta.

Ni obična prehlada nije retka u ovo doba godine. Obično se javlja s blago povišenom temperaturom, ali i bez nje. Simptomi su začepljen nos, pečenje u ždrelu, smetnje kod gutanja – grebanje u grlu ili glavobolja. Prolazi sama od sebe za tri-pet dana i ne zahteva odlazak kod doktora. Ne leči se, već se koriste preparati koji olakšavaju simptome poput paracetamola za glavobolju ili povišenu temperaturu iznad 38°C. Tada treba unositi puno toplih čajeva, citrusa i voća koje obiluje vitaminom C, a potrebno je i mirovanje.

Vrste viroza

Postoji nekoliko vrsta viroza i trenutno su sve aktuelne. Kad vam je začepljen nos i imate bolno grlo, a temperatura ne prelazi 38°C i ako nema bakterijske infekcije, reč je o virusnoj infekciji koja je zahvatila disajne puteve. Leči se antipireticima (lekovima za obaranje povišene temperature) i mirovanjem i prolazi za tri-četiri dana. Druga vrsta je viroza, od koje samo bole mišići i pri kojoj telo oseća slabost, a lečenje je skoro isto. Treća je crevna viroza, kod koje se preporučuje povišeno uzimanje tečnosti i proizvoda specijalno namenjenih za dijetalnu ishranu obolelih osoba sa gubitkom elektrolita i vode.

Čaj od žalfije za lakše disanje, nana za želudac

Simptomi enteroviroza su najčešće blagi i obično prolaze bez ikakvih posledica u roku od tri do četiri dana, a retko traju duže od jedne nedelje. Najbolje je mirovati i odmarati se dok traje. Kod respiratornih viroza pomažu čaj od žalfije ili sleza, koji smanjuju sekret u disajnim putevima, što olakšava disanje. Kod crevnih viroza najbolji su kamilica i menta. Kod prehlade pomaže i ispiranje nosa fiziološkim rastvorom, a kod žarenja u ždrelu i grlu pomažu i pastile za grlo, kao i inhalacija čajem kamilice i grgoljanje slane vode ili čaja od žalfije.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/Yumreza/Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter