Izvor:
20.01.2018 u 22:02
0

ZDRAVLJE ISPRED SVEGA: Ovo su saveti ginekologa kojih se morate pridržavati!

Vođenje ljubavi ne treba da bude bolno, smanjena seksualna želja nakon porođaja normalna je stvar, a neobične kvržice i izrasline na telu obavezno treba prijaviti lekaru.

Iako je pregled kod ginekologa za mnoge devojke i žene veoma neprijatan, nipošto ne treba zanemariti važnost prevencije i odlazak na redovne kontrole, naročito ako ste seksualno aktivni.

Međutim, svi smo ponekad nemarni kad je zdravlje u pitanju i često sami na internetu ili od prijateljica tražimo objašnjenja za upozoravajuće simptome, što je pogrešno. Ako imate bilo kakav problem, lekar je jedini koji treba da otkrije o čemu se radi, a evo nekih saveta koje u svakom trenutku treba da imate na umu…

1. Seks ne sme da boli! Ako užitak zameni bolan i neprijatan osećaj u genitalijama, vreme je za hitan pregled. Bolan odnos može biti posledica infekcije i svakako što pre treba posetiti ginekologa i s njim videti zašto se ovo dešava.

2. Ispiranje vagine iznutra nije dobro jer se izlažete riziku od infekcija. Naime, stručnjaci su sve složniji u stavu da vaginalno ispiranje nije zdravo jer vaginalna flora ima nisku pH vrednost, što je štiti od zaraza. Ispiranjem možete da smanjite plodnost i do 30 odsto.

3. Uljani lubrikanti mogu da smanje delotvornost kondoma. Ako ih koristite, dobro pročitajte uputstvo i upotrebljavajte poliuretanske kondome.

4. Najbolje vreme za pregled dojki je nedelju dana nakon što ste imali menstruaciju jer tada prestaje natečenost grudi i najlakše je napipati kvržice ili otoke, ukoliko ih ima.

5. Ako često imate upalu bešike, obavezno mokrite pre i posle seksa jer ćete na taj način izbaciti bakterije koje su našle put do mokraćnog kanala.

6. Čak 85 odsto žena doživi orgazam jedino uz stimulaciju klitorisa. Ako i vi spadate u ovu grupu, ne brinite! S vama je sve u najboljem redu.

7. Sasvim je u redu ako vam se nakon porođaja smanjila želja za seksom, jer su seksualni hormoni tada u drugom planu. Vremenom će se želja vratiti.

8. U redu je i da ređe želite seks ukoliko imate malu decu, ali pored obaveza kojima ste okupirani, potrudite se da nađete vremena za vezu i partnera.

9. Antibiotici mogu da smanje dejstvo kontraceptivnih pilula. Zato, ako koristite pilule a pijete neki takav lek, prilikom polnog odnosa dodatno se zaštitite kondomom.

10. Svaku neobičnu kvržicu ili otok na genitalijama i grudima potrebno je što pre prijaviti lekaru. Ako mislite da nešto nije u redu, odmah zakažite pregled.

11. Ginekologa ne zanima izgled vašeg tela ili „frizurica“ vaše intimne zone. Njega nije briga da li ste depilirali ili niste, pa ne bi trebalo da se zamarate time – on zna da dlačice deluju poput brane koja intimno područje štiti od neželjenih mikroba. Najvažnije je da na pregled dođete čisti i uredni.

12. Ne lažite o svom seksualnom životu. Lekarima je važno da budete iskreni jer će tako najlakše i najbrže ustanoviti uzrok vaših zdravstvenih problema. Oni neće osuđivati ni vas ni vaše seksualne navike.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Twitter/RTV BN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter