Izvor:
18.10.2018 u 18:11
0

MOŽDA NI NE SLUTITE: Ovo su znakovi da ste bili emocionalno zanemarivani u detinjstvu!

Emocionalno zanemarivanje dece je istovremeno jednostavno u svojoj definiciji i moćno u efektima koje proizvodi. Do njega dolazi kada roditelji ne odgovaraju dovoljno i na pravi način na emotivne potrebe deteta tokom odrastanja.

Emocionalno zanemarivanje je nevidljiv deo detinjstva koji se kao takav teško pamti. Ali, iako možda nepoznat onome ko ga je iskusio, može ga celog života pratiti kao tmuran oblak iznad glave i bojiti tmurnim bojama čitav odrasli život.

Šta je to što emocionalno zanemarivanje u detinjstvu čini nevidljivim i teško pamtljivim? Nekoliko važnih faktora.

Pre svega, može se desiti u inače veoma toplim, brižnim porodicama kojima ništa materijalno ne nedostaje. Drugo, neuspeh roditelja da odgovore na emotivne pozive deteta nije nešto što vam se dešava u detinjstvu. To je nešto što izostaje onda kad vam je potrebno. Naše oči ne videone stvari koje se nisu desile. I zato ih naš mozak ne može upamtiti.

Decenijama kasnije, kao odrasla, formirana ličnost, osećate da nešto nije u redu, ali ne znate šta. Možete se osvrnuti na detinjstvo u potrazi za odgovorima, ali nećete videti ono što je nevidljivo. I tako ostajete da verujete da nešto nije u redu sa vama.

– Šta god da je problem, krivica je moja – verujete u sebi.

Ali, nije tako. Odgovori postoje. I jednom kad prepoznate i razumete problem, možete ga i rešiti.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter