Izvor:
13.11.2018 u 10:46
0

VAŠE TELO PROIZVODI PREVIŠE ŠLAJMA: Uočite ovih 6 znakova na vreme i prepoznajte signale!

Previše sluzi može da napravi ozbiljan zdravstveni problem u vašem organizmu.

Seket, bilo da je i u pitanju šlajm, sluz ili pljuvačka su dobri za vaš organizam dok ne promene boju i količinu. Ali tada već može biti kasno da pomognete sebi. Evo kako da prepoznate da vaše telo proizvodi previše sekreta.

Prema mnogobrojnim studijama sekret sadrži proteine i enzime koji štite sluzokožu od bakterija i virusa, a samim tim i vaš organizam. Ipak, sluz može da promeni boju u žutu ili zelenu što je posebno opasno. Razlozi mogu biti različiti: alergija, iritacija disajnih puteva, grla ili pluća, prekomerno pušenje ili problemi sa digestivnim traktom.

Ovih 6 znakova će vam pomoći da na vreme otkrijete problem i sprečite neko hronično oboljenje, kao što su bronhitis i astma:

– curenje iz nosa;

– bol u grlu;

– kašalj;

– sinusna glavobolja;

– zapušenje nosa;

– kijanje.

Kada primetite ove signale koje vam šalje vaš organizam preduzmite neki od sledećih koraka, kako biste smanjili lučenje šlajma.

Pijte dosta tečnosti

Unošenje tečnosti je važno, pogotovo za osobe sa alergijom, jer se na taj način hidrira telo. Ipak, voda je najbolja za suzbijanje sluzi.

Vetrite prostorije i vlažite vazduh

Suv vazduh miže biti samo dodatna iritacija vašem problemu.

Grgoćite so i vodu

Dovoljno je da rastvorite 1 kašičicu soli u pola šolje mlake vode i da isperete grlo i nadraženost će prestati.

Duvajte nos

Duvanje nosa je mnogo bolje nego gutanje sekreta. Sluzokožu nosa možete lakše oporaviti od sluzokože želuca i creva.

Koristite eukaliptus

Eukaliptus ima antibakterijsko dejstvo i pomaže kod prehlade i respiratornih problema. Možete razmutiti par kapi esencijalnog ulja u vreloj vodi i napariti se, ali dobra je i topla kupka sa eukaliptusom.

Držite dijetu

Za umanjenje količine služi potrebno je da se pridržavate nekih pravila u ishrani. Unosite omega-3 masne kiseline kojih ima u lososu, iverku, tuni i sardini. Jedite bundevu, ananas, jabuku, limun, krastavac, đumbir, crni i beli luk. Pijte čaj od kamilice. Koristite strogo maslinovo ulje.

Stavljajte oblogu od meda

Dovoljno je da na gazu ili pamučnu tkaninu stavite kašiku meda i da prislonite na predeo bronhija. Toplota tela rastvara med, a njegova lekovita dejstva su mnogostruka. Razlaže sekret tako da ga možete lakše izbaciti.

Napravite napitak od sode bikarbone i meda

Ovo je dobar narodni lek čak i za one koji imaju grip. Potrebna vam je kašika meda, pola kašičice sode bikarbone i par kapi limuna. Sve to rastopite u čaši mlake vode. Dejstvo će početi posle par minuta i moći ććete da izbacite sav sekret.

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/MePinkm

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter