Izvor:
09.09.2016 u 19:41
0

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE SINDROMA SLOMLJENOG SRCA: Previše SREĆE može da vas ubije!

Najnovija istraživanja pokazala su da srce može biti “slomljeno” i kao posledica srećnih događaja, identično kao i nakon onih koji uzrokuju bol.

“Sindrom slomljenog srca” uzrokovan je jakim emocionalnim stresom koji kao posledicu ima “gašenje srca”.

U studiji u kojoj je učestvovalo skoro 2.000 ljudi, ustanovljeno je da je ovaj sindrom bio izazvan iznenadnim emocionalnim šokovima, najčešće uzrokovanim tugom nakon prekida veze. Međutim, pokazalo se da simptome “slomljenog srca” mogu da izazovu i srećni događaji.

Medicinski termin “slomljenog srca” poznat kao Tako-Tsubo kardiomiopatija (TTK), nastaje kao posledica kada srce bude preplavljeno “olujom” adrenalina. U prošlosti su ovi šokovi često bili pogrešno dijagnostikovani kao srčani udar, ali doktori su ovaj sindrom identifikovali 1990. godine, kada su shvatili da pojedini pacijenti nisu imali blokade glavnih arterija koje su inače uzrok srčanih udara.

Dr Aleksandar Lion, stručnjak za ovaj sindrom i viši predavač u Royal Brompton Hospital u Londonu, objašnjava ovaj poremećaj: “Ovaj problem se javlja kada se nivo adrenalina u krvi naglo poveća. Adrenalin je stimulans, ali kada ga ima previše on je štetan i otrovan za srce. Kada adrenalin tako naglo skoči nagore, srce usporava svoj rad sa ciljem da se zaštiti, što može da dovede do prestanka njegovog rada.”

Švajcarski naučnici istraživali su ovaj sindrom na uzorku od 1.750 dobrovoljaca u devet različitih zemalja. Od 485 pacijenata kod kojih je bilo moguće definitivno utvrditi emocionalni okidač, 96 odsto njih je doživelo tužan i stresan događaj, kao što je gubitak voljene osobe ili prisustvovanje sahrani.

Međutim, u slučaju preostalih dobrovoljaca, oštećenje srca je, kako se čini, bilo izazvano srećnim događajima, uključujući rođendansku zabavu, venčanje, žurku iznenađenja, rođenje unuka, ili čak pobedu omiljenog tima na turniru.

Vođa ove studije, Dr Jelena Gadri je ovim povodom izjavila: “Doktori moraju biti svesni ove činjenice i obratiti pažnju na pacijente koji im na kliniku dođu sa simptomima srčanog napada, kao što su bol u grudima i odsutvo vazduha, ali nakon nekog srećnog događaja, jer može biti da pate od ovog sindroma.”

Rezultati studije pokazali su da srećni i tužni događaji kod ljudi mogu imati slične emocionalne posledice po čoveka, što na kraju može rezultirati i sličnim zdravstvenim problemima.

TTK je prvi put opisan u Japanu kao sindrom prolazne disfunkcije leve komore s kliničkom slikom akutnog bola u grudima, EKG promenama i laboratorijskim nalazima oštećenja srčanog mišića koji su upućivali na infarkt. Budući da je leva komora u ovim slučajevima kod bolesnika izgledala kao zamka za hvatanje hobotnica u Japanu, autori su sindrom nazvali “Tako-Tsubo” kardiomiopatija, jer “tako” na japanskom znači hobotnica, a “tsubo” zamka.

U Velikoj Britaniji od ove bolesti umire oko 5 odsto pacijenata, što je slična stopa smrtnosti kao i kod srčanog udara. Ovo i nije tako neobično ako se ima u vidu da pacijenti imaju slične simptome kao i u slučaju infarkta, odnosno osećaju bol u grudima, otežano disanje, nepravilne otkucaje srca ili nakupljanje vode u plućima. (kratak dah), abnormalno lupanje srca, ubrzano lupanje srca (palpitacije)…

Nakon dijagnostikovanja sindroma pacijenti se uglavnom zadržavaju na bolničkom lečenju dok ovo stanje ne prođe, što može da traje do nedelju dana. Kao prateća terapija uglavnom se prepisuju i lekovi za regulisanje krvnog pritiska. Ako se razviju komplikacije poput abnormalnog srčanog ritma ili nakupljanja vode u plućima (plućni edem) one se posebno leče.

Izvor:Lepota i zdravlje
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter